HAAT-LIEFDE

Anouschka Groot over haar voor passie voor dansen:

,,Dansen is voor mij als ademhalen, zonder kan ik niet. Het is erg beknopt om te zeggen: mijn passie is dans. Dans is passie. Het is swingend, strak, melodieus of juist niet, soepel, beheerst, sensueel of gracieus. En eigenlijk is het dat allemaal tegelijk.

,,Naast mijn rechtenstudie doe ik een particuliere dansopleiding showdance. Daarmee word ik opgeleid tot showdanser voor bijvoorbeeld het Hollands Showballet. Op dit moment dans ik al in diverse shows en producties, zo'n twee keer per maand. Ik heb onder andere meegedanst in de opera Rigoletto, een grote productie die in september in Rotterdam is opgevoerd. Behalve dat ik zelf dans, geef ik ook vijf uur per week lessen jazzballet en streetdance aan kinderen. In totaal dans ik zo'n twintig uur per week, en daar komen de uren fitness en stretching nog bij.

,,Dansen is niet alleen maar leuk. In mijn verhaal beschrijf ik wat er gebeurt achter de schermen van een grote dansproductie of tijdens danswedstrijden. Dan gaat het om hard werken, lang wachten, veel teleurstellingen incasseren en goed tegen roddels kunnen.

,,Het is dus mijn bedoeling te laten zien dat de danswereld niet alleen glitter en glamour is. Wij zijn geen tere prinsesjes op spitzen die na wat pasjes een applaus ontvangen. Juist door te schrijven over de andere kant van dat ogenschijnlijk zo mooie danswereldje hoop ik aan te tonen hoe groot de passie van een danser moet zijn, wil hij of zij het volhouden.

,,Voorop staat dat dansen heerlijk is, laat daar geen misverstand over bestaan. Op het podium staan maakt alles goed. Het trainen en afzien zijn maar kleine offers voor de sensatie die je voelt als je een optreden afsluit en buigt voor het publiek.

,,Zoals bij zoveel passies is ook bij dans sprake van een haat-liefdeverhouding. Ik haat het even als een bepaalde beweging niet lukt, ook al oefen ik me kapot, maar toch kan ik absoluut niet zonder dansen.''

Anouschka Groot is 22 jaar en studeert rechten aan de Erasmus

Universiteit Rotterdam.