Gifgassen

Het is kennelijk aan vele politici onbekend dat het vrijwel onmogelijk is om gevaarlijke biologische stoffen of chemische gifgassen op grote schaal als terreurmiddel te gebruiken.

Voor de kennis van beide zaken moet de misdadiger zich in een gespecialiseerd laboratorium grondig in de betreffende materie hebben ingewerkt. Voor de fabricage van bijvoorbeeld miltvuurbacteriën of sarin-gas is bovendien nog een specifieke kennis noodzakelijk. In het internationaal nogal beperkte aantal laboratoria, waar deze kennis aanwezig is, zou men de medewerkers extra kritisch moeten checken.

Voor de productie zijn niet alleen grote hoeveelheden van enkele weinig gebruikelijke ingrediënten nodig, maar ook is speciale apparatuur in een supercleane ruimte een strikte vereiste. Eén druppeltje zenuwgas kan een flinke ruimte dagenlang onbruikbaar maken.

Het verschepen van een effectieve hoeveelheid van deze uiterst gevaarlijke stoffen is een volgend probleem. En het verspreiden van deze stoffen is eveneens allesbehalve eenvoudig.

Het is onverstandig om bij een niet dagelijks ongeval onmiddellijk aan terreur te denken.

    • Dr.Ir. G.M.M. Houben