Frustraties leiden tot rode kaart

Aarzelend zocht Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk gisteravond de schuld bij zichzelf na zijn rode kaart in het duel met Sparta Praag, waarmee hij volgens coach Van Marwijk de ploeg dupeerde. ,,Soms kom je ermee weg'', zei de 31-jarige aanvaller over zijn onbesuisde tackle op de benen van de Tsjech Jarosik. ,,De scheidsrechter had ook geel kunnen geven, al beweer ik niet dat de rode kaart onterecht was. Ik liet me leiden door mijn frustraties en dat was dom.''

Niet voor de eerste keer dit seizoen had Van Hooijdonk zich bij Feyenoord machteloos gevoeld in de punt van de aanval. ,,Ik kreeg zo weinig ballen aangespeeld dat ik me liet zakken om tenminste aan het spel deel te kunnen nemen'', vertelde hij. ,,Dat is al een paar wedstrijden het geval, maar ik kreeg juist het gevoel dat we de gelijkmaker tegen Sparta Praag in zicht kregen. Dat maakt mijn rode kaart extra pijnlijk. Ik was geïrriteerd, omdat de scheidsrechter in mijn ogen twee verkeerde beslissingen had genomen. Bovendien ergerde ik me aan de provocaties van sommige tegenstanders en irritaties en frustraties sturen nu eenmaal het gedrag van de mens.''

Met een waas voor zijn ogen liet Van Hooijdonk zich in de 67ste minuut verleiden tot een duel in de middencirkel. ,,Terwijl ik de bal niet meer kon bereiken. Ik zette mijn tackle te laat in en het was wel duidelijk hoe deze dubieuze arbiter zou reageren. Toen zeven minuten later ook Ferry de Haan de kleedkamer binnenkwam, wist ik dat het definitief voorbij was. We hebben onze ploeg benadeeld en dat maakte deze avond nog triester dan hij al was.''

Van Hooijdonk erkende dat Feyenoord zich wederom had verkeken op het geraffineerde spel van Sparta Praag. ,,Die ploeg speelt heel gedisciplineerd, Sparta is een hecht collectief'', meende Van Hooijdonk. ,,Alle spelers voeren hun taken feilloos uit. Bij ons wil het maar niet lukken. Met twee punten uit vier duels heeft Feyenoord bewezen dat het te licht is voor de Champions League. Het zal nog een heidens karwei worden om tenminste deelname aan de UEFA Cup veilig te stellen. We zullen moeten winnen van Spartak Moskou. Maar ik houd er rekening mee ik ook voor dat duel word geschorst.''