Fietsfabriek Accel loert op wankelend Union

De fietsenfabriek Accel, dat de merken Batavus en Sparta heeft, voert verkennende gesprekken met branchegenoot Union over een gedeeltelijke overname. Union is in acute problemen gekomen, nadat een deal over de verhuizing naar België eerder deze week is afgeketst.

,,Union is een sterk merk, delen van het bedrijf zijn mogelijk interessant voor ons'', zei directeur Takens van Accel vanmorgen desgevraagd. Werknemers vrezen dat Accel pas na een faillissement onderdelen van Union wil kopen. Volgens vakbondsbestuurder Katerberg van CNV Bedrijvenbond zijn ook participatiemaatschappijen geïnteresseerd in Union. Hij hoopt dat een deel van de productie in Nieuwleusen kan blijven.

Als de overnamegesprekken op korte termijn geen resultaat hebben, is een faillissement onvermijdelijk. Omdat er geen geld meer is om onderdelen te kopen, ligt de productie in de fabriek in Nieuwleusen grotendeels stil. Union, waarbij ongeveer 140 mensen werken, kampt met een schuldenlast van 20 miljoen gulden. De fiscus en leverancier Sachs hebben elk voor zo'n 800.000 gulden beslag laten leggen. Afnemer Euretco Tweewielers in Breda heeft net een claim van 1,3 miljoen gulden op tafel gelegd, nadat het bedrijf eerder al een schadevergoeding van 1 miljoen gulden kreeg toegewezen.

Het conflict met Euretco – over het leveren aan een concurrent – heeft ook de verhuizing naar België doorkruist. United Bicycles Assembly en Winning Wheels, de moedermaatschappij van Union, hadden in september een akkoord bereikt over verplaatsing van de productie van Union-fietsen naar de fabriek van United Bicycles in Maasmechelen. De rechter gaf Euretco echter toestemming voor een beslag op de bankrekening van Union. Union vecht dit aan via een bodemprocedure, maar United Bicycles wilde hier niet op wachten.

    • Martin Steenbeeke