Feyenoord toont gebrek aan zelfbeheersing

Op ontluisterende wijze ontmaskerde Feyenoord zichzelf gisteravond als een armoedig en ongedisciplineerd elftal, dat niets te zoeken heeft in de Champions League. Na rode kaarten voor spits Van Hooijdonk en voorstopper De Haan beëindigden de Rotterdammers de wedstrijd tegen Sparta Praag met negen spelers, die na de beschamende 2-0 nederlaag in de Kuip zelfs het publiek bedankten. Alleen in theorie kan Feyenoord zich nog kwalificeren voor de tweede ronde van het Europese elitetoernooi. Maar het ontspoorde team van coach Bert van Marwijk zou al royaal worden beloond wanneer het als nummer 3 van groep H mag deelnemen aan de UEFA Cup.

Met zijn brute actie op de benen van de Tsjechische middenvelder Jarosik, die Sparta Praag vlak voor rust met een fluwelen vrije trap een 1-0 voorsprong had bezorgd, illustreerde Van Hooijdonk de frustraties bij het machteloze Feyenoord. Uitgerekend in een fase, waarin de ploeg de gelijkmaker in zicht kreeg, sloegen bij de international de stoppen door. De 31-jarige Van Hooijdonk ergerde zich aan de soms pietluttig, maar wel correct fluitende Spaanse arbiter Ibanez, zijn dolende teamgenoten en vooral aan zichzelf, toen hij in de 67ste minuut Jarosik in de middencirkel torpedeerde.

Zes minuten eerder had Van Hooijdonk de bal nog tegen de lat geschoten, maar verder was de door het Rotterdamse legioen te voorbarig bewierookte spits onzichtbaar gebleven. Scheidsrechter Ibanez aarzelde geen moment en stuurde Van Hooijdonk na zijn doodschop terecht naar de kleedkamer. Ook verdediger De Haan toonde onvolwassen gedrag, nadat hij door Ibanez op een overtreding was betrapt. Woedend gooide De Haan de bal weg, waarna hij zijn tweede gele kaart incasseerde. Zo werd Feyenoord binnen zeven minuten tot een negental gereduceerd. Sparta plaatste zich vervolgens eenvoudig voor de volgende ronde van de Champions League door zijn numerieke overwicht met een rake kopbal van aanvoerder Novotny te benadrukken: 0-2.

Ook routinier Van Wonderen solliciteerde met succes naar een gele kaart door te blijven zeuren tegen de man die door het geïrriteerde Feyenoord ten onrechte tot zondebok werd bestempeld. Op zoveel onbezonnen daden had coach Van Marwijk niet gerekend, want hij wenste zijn spelers slechts in bedekte termen te veroordelen. ,,Het is bitter dat we op deze manier afscheid moeten nemen van de Champions League'', constateerde Van Marwijk. ,,Dom en jammer'', noemde Van Marwijk de uitsluitingen voor Van Hooijdonk en De Haan.

Een scheidsrechter die de geest van het spel aanvoelt straft De Haan niet voor het weggooien van de bal, mokte Van Marwijk. De Spaanse arbiter toonde zich juist nog coulant, want Feyenoord leek er in de tweede helft op uit collectief naar de kleedkamer te worden verbannen. Het zou een gepast slot zijn geweest van een onthutsende vertoning, die niet alleen de spelers en coach Van Marwijk, maar ook de directie van Feyenoord stof tot bezinning bood. In alle opzichten hield het degelijke Sparta Praag de nummer twee van Nederland een spiegel voor. Waar trainer Hrebík elf modale voetballers tot een homogene ploeg smeedde, lijdt Feyenoord aan chronische zelfoverschatting.

Juist op Europees niveau blijkt hoe misplaatst de euforie rond Feyenoord was na een doodnormale 5-0 zege op de zwakke stadgenoot Sparta. Maar coach Van Marwijk moest de hoog gespannen verwachtingen in Rotterdam wel opkloppen, omdat zijn selectie dit seizoen nog eens werd versterkt met spits Van Hooijdonk, de backs Van Haaren en Collen en de Japanse middenvelder Ono. De veel te snel op een voetstuk geplaatste Ono lijkt vooral om commerciële redenen naar Nederland te zijn gehaald, want de vervanger van de geblesseerde schaduwspits Tomasson kwam gisteravond tegen Sparta Praag in het stuk niet voor. Zo begint Van Marwijk verdacht veel te lijken op de monteur die een ogenschijnlijk prachtige auto maar niet aan de praat krijgt.

Ook op tactisch vlak blijft Van Marwijk driftig sleutelen aan zijn selectie, zonder dat de diverse speelwijzen rendement opleveren. Sinds enkele weken speelt Feyenoord met slechts één vleugelaanvaller, waarbij Leonardo en Kalou beurtelings de honneurs waarnemen. Maar als voormalige linksbuiten heeft de trainer van Feyenoord Leonardo inmiddels `doodgecoacht', want de Braziliaanse artiest heeft zijn creativiteit én zijn spiritualiteit ingeleverd. Als vervanger van de aan zijn rug geblesseerde Zoetebier beleefde de van AZ gehuurde doelman Timmer een treurig debuut in de Champions League. Maar hij was de enige Feyenoorder die gisteravond niets te verwijten viel.

Van Marwijk constateerde dat zijn team onder de druk bezweken was, want de spelers konden zelfs niet op een normale manier de mouwen opstropen. Een pijnlijke conclusie voor de directie, die binnenkort moet beslissen of het dit seizoen aflopende contract met de trainer wordt verlengd.

Feyenoord

0

Sparta Praag

2

Ruststand 0-1. 43. Jarosik 0-1, 78. Novotny 0-2. Schdsr: Ibanez (Spa). Tsch: 37.500. Rode kaart: 67. Van Hooijdonk (Feyenoord), 73. De Haan (Feyenoord) 2x geel. Gele kaart: De Haan, Van Wonderen, Dos Santos (Feyenoord), Sionko (Sparta Praag).

    • Robèrt Misset