`Economie VS beschadigd'

De Amerikaanse economie moet rekening houden met negatieve langetermijneffecten als gevolg van de aanslagen van vorige maand. De aanslagen en de nasleep daarvan zullen de kosten van bedrijven verhogen.

Dit heeft Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale banken, gisteren gezegd tegen een commissie van het Amerikaanse Congres.

Volgens Greenspan gaan de kosten van verzekeringspremies, het handhaven van de veiligheid en het aanhouden van grotere voorraden in de industrie, blijvend omhoog. Daardoor zal er een ,,eenmalige'' demping ontstaan op de productiviteit. Arbeid en kapitaal, die anders in welvaartscreatie zouden zijn gestoken, worden nu afgeleid naar het handhaven van veiligheid. ,,Het niveau van de productiviteit zal waarschijnlijk een eenmalige neerwaartse aanpassing ondergaan, omdat de economie reageert op hogere niveau's van verondersteld risico,'' aldus Greenspan.

Greenspan tekende aan dat de vooruitzichten voor voortdurende technologische ontwikkeling en snellere productiviteitsgroei ,,nauwelijks verminderd'' zijn. Hij stelde dat de productiviteitsgroei boven het gemiddelde kan blijven van de jaren 1970 tot 1995. Waarnemers merkten echter op dat hij de periode vanaf 1995, toen de productiviteitsgroei in een versnelling kwam, in dit verband niet noemde.

Greenspan waagde zich niet aan harde prognoses. ,,Niemand heeft het vermogen om te peilen hoe de effecten van de tragedie van 11 september de economie zullen beïnvloeden.''

De Duitse minister van Financiën Eichel zei vanmorgen in een programma van de ZDF-televisie te verwachten dat de Duitse economie dit jaar maar met 0,75 procent groeit. Voor volgend jaar gaat Eichel nu uit van een groei tussen 1 procent en 1,5 procent. dat is 0,75 tot 1,25 procentpunt lager dan de totnutoe officiële prognose van de Duitse regering.

Op de financiële markten werd vanmorgen rekening gehouden met een spoedige nieuwe renteverlaging door de Europese Centrale Bank. In het Maandrapport over oktober stelde de centrale bank dat het economisch herstel in de Eurozone later kan optreden, maar dat de inflatie onder de twee procent terecht kan komen. De voorzitter van de Eurogroep van landen die de euro invoeren, de Belgische minister van Financiën Reynders, zei vanmorgen ,,te hopen dat een renteverlaging mogelijk is in de komende weken''.

Voor Nederland kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen met een kleine revisie van de economische groei in het tweede kwartaal. Die bedroeg op jaarbasis geen 1,5 procent, maar 1,4 procent.