DOORZETTEN

Tasso Heijnen over zijn passie voor skateboarden:

,,Toewijding en doorzettingsvermogen en gewoon weten waar je voor wilt gaan. Dat is skateboarden. Ik ben zelf al elf jaar fanatiek skateboarder. Ik ben oprichter en fotograaf van een Nederlands skateboardblaadje en, in het verlengde daarvan, een skateboard-videomagazine.

,,Veel mensen om me heen kunnen niet begrijpen dat ik nog steeds blij rond wil rijden op een houten plank met vier wielen. Zij zien niet dat ik eigenlijk serieuzer in het leven sta dan zo op het eerste gezicht valt waar te nemen. Ik weet wat het is om na tien of honderd keer, of zelfs na duizend keer pas in staat te zijn een 360 flip te landen. Dat is doorzettingsvermogen, en tevens je capaciteiten volledig benutten. Dat is met het leven bezig zijn. Meer dan alle andere gemiddelde Nederlanders die zich elk weekeinde bezatten op een of ander hip feest en identiteiten aannemen om interessanter over te komen dan ze eigenlijk zijn. Skateboarders hoeven dat niet. Die weten waar ze voor staan en hoeven niet per se mee met de massa. Zij zien mogelijkheden waar anderen voorbij lopen.

,,Eigenlijk zou ik me niet druk moeten maken over het omschrijven van mijn passie. Voor mezelf weet ik heel goed waar ik overal ben geweest. De mensen over de hele wereld die ik heb ontmoet. Je ziet zoveel meer van plaatsen op de wereld als je ook echt de locals ontmoet en daarmee chillt. Voor mezelf weet ik dat ik daarom doorga. En het kan me verder niet interesseren of anderen dat ook inzien, want zij snappen het toch niet. Zij kopen liever de nieuwe hit-cd en kunnen dan weer meezingen met alle andere schaapjes in een of ander jodelcafé.

,,De insteek van mijn verhaal is dat de buitenwereld een totaal verkeerd beeld heeft van skateboarders. We zijn geen kansloze hangjongeren, maar juist doorzetters die steeds op zoek zijn naar mogelijkheden om zichzelf te verbeteren en niet bang zijn om daarbij steeds weer op hun bek te gaan.''

Tasso Heijnen is 23 jaar en volgt de Hogere Europese Beroepenopleiding aan de Haagse Hogeschool.