Chaos in treinverkeer Amsterdam

Een zelfmoord bij station Amsterdam Sloterdijk en twee stroomstoringen bij Alkmaar hebben gisteravond een chaos veroorzaakt op het spoor rond Amsterdam. Reizigers zaten urenlang vast.

Vanaf 19.45 uur lag het treinverkeer plat. Pas tegen 23.00 uur kwam het weer mondjesmaat op gang. De eerste storing deed zich voor op het emplacement bij Alkmaar om drie uur 's middags. Wissels en seinen konden door een computerstoring niet bediend worden. Deze storing duurde dertig minuten. Om vier uur deed deze storing zich opnieuw voor. Treinverkeer tussen Uitgeest, Alkmaar en Heerhugowaard was onmogelijk.

Kort daarna, om 16.20 uur, pleegde iemand zelfmoord bij station Sloterdijk. De verkeersleiders slaagden er vervolgens niet in de vele rangeerbewegingen op elkaar af te stemmen. Het gevolg was dat de treinenloop rond Amsterdam geheel kwam vast te zitten. Vanaf tien uur 's avonds kon het treinverkeer in beperkte mate weer worden hervat. Enkele verkeersleiders stopten ermee, en zijn naar huis gegaan, zegt FNV-bestuurder R. Berghuis.

,,Het probleem was dat niet meer duidelijk was waar het materiaal was, en waar het personeel zich bevond'', zegt een woordvoerder van NS. ,,En daardoor kon een juiste combinatie personeel en trein niet worden gemaakt.'' De NS spreken met klem tegen dat er sprake was van een wilde staking. Dat gerucht deed gisteren onmiddellijk de ronde. ,,Er was een staking, hoorden we van de politie'', zei een gestrande treinpassagier op de radio. NS noemen het `buitengewoon vervelend' dat deze indruk bij conducteurs, politie en treinpassagiers heeft kunnen ontstaan. ,,Het bericht dat er sprake was van een werkonderbreking van verkeersleiders kan je op verschillende manieren uitleggen'', aldus een NS-woordvoerder.

Tegen 23.00 uur gingen er weer treinen rijden van Amsterdam naar Uitgeest en Duivendrecht. Daar konden pasagiers overstappen naar respectievelijk Utrecht en Alkmaar. Vanuit Amsterdam reden na middernacht nog geen treinen in de richtingen Schiphol, Haarlem en Weesp. Op plekken waar geen ander openbaar vervoer is, zette NS bussen in. Verder werden reizigers geadviseerd met de metro naar andere stations te gaan.

De NS wijzen erop dat gedupeerde passagiers recht hebben op schadevergoeding wanneer hun reis dertig minuten of langer vertraagd is geweest. Dit recht geldt tot drie maanden na de vertraging, aldus een woordvoerder, die het aantal gestrande reizigers schat op `vele duizenden'.