Boeken

Design 20ste eeuw

De twintigste eeuw was, naast vele andere dingen, de eeuw van het design. In de handzame paperback Design van de 20ste eeuw staan 400 hoogtepunten nog eens opgesomd. Ze zijn ondergebracht in dertien hoofdstukken met titels als `interieurs', `mode', `huisraad' en `verpakkingen', die ieder openen met een algemene introductie. Pioniers als Coco Chanel, Le Corbusier en Piet Zwart komen aan de orde, maar ook hedendaagse designgrootheden als Yohji Yamamoto en Philippe Starck. De echte cutting edge ontbreekt, maar dat kan ook haast niet verwacht worden van een historisch overzicht. Wel zijn er mooie foto's en adequate uitleg te vinden van en over onder andere de Apple iMac, de nieuwe VW Kever en de Millennium Dome. Met de reatief grote aandacht voor Brits ontwerp verraadt auteur McDermott haar samenwerking met het Design Museum in Londen.

*Design van de 20ste eeuw door Catherine McDermott. Uitg THOTH. Paperback, 400 pag. Prijs ƒ24,90. ISBN 90-6868-290-3.

Opera affiches

Lex Reitsma: 10 jaar affiches voor de Nederlandse Opera + ander werk

Een affiche is een visitekaartje en een souvenir. Dat geldt zeker voor podiumkunsten, die na afloop van een voorstelling geen ander bewijs van hun werk hebben dan die poster. Grafisch vormgever Lex Reitsma (1958) bepaalt al tien jaar het papieren gezicht van De Nederlandse Opera en ter ere van dat jubileum geeft BIS uitgeverij een monografie uit. Het boek toont uiteraard een dwarsdoorsnede van Reitsma's werk voor DNO, waarbij vooral de enorme diversiteit opvalt, maar biedt ook een overzichtje van zijn andere werk, zoals postzegels, boeken en bladen. De twee delen zijn van elkaar gescheiden door een verzameling tekstfragmenten van en over de veel gelauwerde ontwerper, die een wat vluchtig inzicht geven in Reitsma's beweegredenen, inspiratiebronnen en wapenfeiten.

*Lex Reitsma, 10 jaar affiches voor De Nederlandse Opera + ander werk. Uitg BIS. 208 pag in kleur. Prijs ƒ49,50. ISBN 90-72007-76-X.

De goede keuken

De Périgord doet bij gastronomen het hart sneller kloppen. Het is de streek van de truffel, de ganzenlever en de confits en het heeft een van de mooiste, Franse regionale keukens. De kookkunst in de Périgord heeft haar basis in de culinaire vaardigheden en de liefde voor het eten van de huisvrouwen. De enigszins mysterieuze La Mazille, waar madame Mallet-Maze achter schuilgaat, verzamelde ruim zeventig jaar geleden de traditionele recepten in De Goede Keuken van de Périgord. Natuurlijk zijn ook voor de Perigordijnse huisvrouwen truffel en ganzenlever geen dagelijkse ingrediënten en dus vieren ze hun kooktalent vooral bot op eenvoudiger zaken als aardappelomelet, komkommersla, linzen met jus en geroosterde forelletjes. Dankzij de opnieuw vertaalde Nederlandse heruitgave een welkome aanvulling op de modieuze plaatwerken die aan de lopende band verschijnen kunnen ook de Nederlandse huisvrouwen en -mannen zich wagen aan prachtige recepten voor gevulde gans, la daube de veau en beignets met acaciahoning.

*De Goede Keuken van de Périgord, La Mazille. Uitg Arch Publishing/Babel boeken. Prijs ƒ79,50. ISBN 90-7588-711-6.

Plastics

We kunnen ons een leven zonder plastic al bijna niet meer voorstellen: het is overal, van draagtasje tot de behuizing van onze computer. In het begin van de vorige eeuw begon de productie met voorwerpen van bakeliet, caseine of celluloid. Later volgden onder meer melamine, polyetheen, pvc, nylon en PET. Kunststoffen zijn zowel met afgrijzen als met enthousiasme begroet, blijkt uit het boek `Plastics in het huishouden; de kleurige draaglijkheid van het bestaan'. Onder dezelfde titel is t/m 9 december een tentoonstelling in Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn te zien. Het boek geeft een uitgebreid overzicht van de toepassingen van een groot aantal plastics in het dagelijks leven en schetst zo de geschiedenis van de Nederlandse kunststofsector. De auteur, Pieke Hooghoff, werkte bij Monumentenzorg en het Projectbureau Industrieel Erfgoed. Het boek is dus zeer degelijk geschreven en geeft zeer veel informatie. Helaas zijn de foto's grotendeels van niet al te beste kwaliteit een gemiste kans met zo'n esthetisch en veelkleurig onderwerp. Geen koffietafelboek dus, maar wel een bron van Aha-erlebnisse bij het zien van bijvoorbeeld oude bakelieten stopcontacten, vliegtuigservies en, natuurlijk, Tupperware.

*Pieke Hooghoff: Plastics in het huishouden, Uitg Europese Bibliotheek, 104 pag. Prijs 39,90. ISBN 90-2883-548-2.

Wijnproef Werkboek

Dit klassieke tekstboek voor de zichzelf opleidende wijnliefhebber is eindelijk in het Nederlands vertaald. Wie het Engels niet beheerst of er geen zin in heeft, kan nu toch genieten van de glasheldere verteltrant van Jancis Robinson, een van 's werelds meest vermaarde wijnschrijvers. In het boek wordt op duidelijke wijze aandacht besteed aan oenologische aspecten van de wijn (invloed op smaak, oorzaak van verschillen in wijn), maar ook aan de diverse druivenrassen, hun eigenaardigheden, geurkenmerken en -verschillen wanneer ze op diverse plaatsen in de wereld worden aangeplant. Elk blok theorie wordt gevolgd door een blok praktijk. Met eenvoudige testjes kan de lezer de theorie in praktijk brengen en daardoor heel snel tot kennis en begrip van het onderwerp komen.

*Jancis Robinson, Wijnproef Werkboek. Uitg Bosch & Keuning 2001. Prijs ƒ49,91 euro 22,65.ISBN 90-246-0634-9.

Apen

Als mensen een aap zien, kijken ze in de spiegel. Apen zijn intrigerend omdat zij in uiterlijk en gedrag zo zeer op ons lijken. Mensen en apen zijn dan ook verre neven, behorend tot dezelfde familie, die in de loop van de evolutie is uitgewaaierd tot een huidig aantal van wel 234 soorten (en er worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt). Die verwantschap loopt als een rode draad door het uit het Engels vertaalde `Apen, onze verwanten', oorspronkelijk uitgegeven bij de Britse televisieserie `Cousins'. In het boek `Apen', rijkelijk gelardeerd met foto's, beschrijven de bekende gedragsbioloog Robin Dunbar van de universiteit van Liverpool en zijn naaste medewerkster en bavianendeskundige Louise Barrett alles over apen in een notendop, vol anekdotes en eigenaardigheden. Bijna alle soorten passeren de revue: van de muisachtige halfapen die vooral herkenning oproepen door hun guitige gezichtjes en behendige grijphandjes, tot aan de mensapen, die onderling politieke coalities vormen en een primitief gebruik van gereedschap kennen. Sommige chimpanseegroepen doen zelfs aan kruidengeneeskunde; de dieren kauwen op de Veronia-pit en eten Aspilia-bladeren om van hun wormparasieten af te komen. Hoe meer we van apen te weten komen, hoe `menselijker' zij worden, en hoe dierlijker de mens.

*Apen, door Robin Dunbar en Louise Barrett. Uitg Bosch en Keuning. ƒ69,90. Prijs ISBN 90-246-0626-8.