Beleggers weer bijeen over Rodamco

Vastgoedbedrijf Westfield zal voor 15 december een informatieve vergadering organiseren voor de aandeelhouders van Rodamco North America om hen te informeren over de plannen die het heeft met Rodamco.

Dit zei Westfield gisteren tijdens een informatieve vergadering van Rodamco. Deze vergadering was bedoeld om de aandeelhouders uit te leggen waarom Rodamco aandelen heeft uitgegeven als beschermingswal tegen Westfield. De Australiërs kochten eind augustus een belang van 23,9 procent in Rodamco van pensioenfonds ABP en is sindsdien in een gevecht gewikkeld met het bestuur van het beleggingsfonds dat niets moet hebben van de toenadering.

De aandeelhouders waren in groten getale komen opdagen; ruim 250 is veel voor een fonds als Rodamco. Veel wijzer werden ze niet, maar ze lieten hun stem wel horen. Moe waren ze van het ,,straatvechten''. Iemand zei: ,,Dit heeft helemaal geen zin, dit kost aandeelhouders alleen maar geld. Ga toch onderhandelen.'' Het overnamegevecht is uniek in Nederland door de heftigheid waarmee beide partijen elkaar in de media en de rechtbank bestrijden.

De bijeenkomst kwam een dag nadat Rodamco was veroordeeld de kosten te betalen van de rechtszaak die Westfield had aangespannen tegen onder meer het opwerpen van de beschermingswal. De Ondernemingskamer besliste dat er een onderzoek komt naar zowel de aandelenuitgifte als de plannen van Westfield. De Australiërs willen een nieuw strategisch plan doorvoeren en het voltallige bestuur ontslaan. Westfield had het plan gisteren kunnen presenteren, maar besloot dat dit niet het goede moment was. In plaats daarvan hield advocaat J. Kleyn een betoog over corporate governance en hoe het Rodamco bestuur gesprekken met Westfield uit de weg was gegaan. Hij werd na een half uur onderbroken door aandeelhouders die liever concrete voorstellen wilden horen. In een reactie begon P. Roef, voorzitter van de raad van commissarissen van Rodamco, een uiteenzeting hoe het contact tusen de twee volgens hem waren gelopen. Het werd een welles-nietes-spelletje dat de bedrijven al sinds eind augustus opvoeren.

Ook het eigen bestuur, dat weinig toevoegde aan de al bekende feiten over de aandelenuitgifte, werd onderbroken. Een tweede videofilm over de hoe prachtig de Rodamco winkelcentra in de VS zijn werd stilgezet, nadat aandeelhouders uit protest begonnen te klappen en te roepen dat ze hiervoor niet naar de Rotterdamse Doelen waren gekomen. Rodamco voorzitter G. Egan moest gehaast zijn presentatie afmaken. ,,We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen, daarom stonden de videofilms op het programma'', zei Egan.

Behalve naar de bijeenkomst van Westfield, kunnen aandeelhouders uitkijken naar nog een vergadering. Als er binnen zes maanden geen officiële aandeelhoudersvergadering is geweest zal Rodamco opnieuw een informatieve vergadering beleggen.