Analyse liefdesbrieven van dochters Juliana

De liefdesbrieven die de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina in hun jonge jaren ontvingen, werden door hun moeder, de toenmalige koningin Juliana, voorgelegd aan een grafoloog.

Juliana liet de handschriften analyseren door de destijds vermaarde grafoloog en theoloog David van Lennep, om te weten te komen wat voor vlees ze in de kuip had met de minnaars van haar dochters.

Dat zegt de voormalige secretaresse van Van Lennep in het nog te verschijnen boek Driekwarteeuw psychotechniek in Nederland: De magie van het testen.

In het boek wordt de ontwikkeling van de persoonlijkheidstest beschreven aan de hand van de lotgevallen van de in 1925 opgerichte Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP). Van Lennep was directeur van dit bureau en gold in zijn tijd als de beste grafoloog van Nederland.

De NSvP testte sollicitanten voor grote bedrijven zoals KLM en Unilever, maar was in wetenschappelijke kring omstreden wegens het gebruik van grafologie, astrologie en analyse van gelaatsuitdrukking en lichaambouw. De testmethoden oefenden echter grote aantrekkingskracht uit op het publiek.