Amsterdam krijgt toch fotomuseum

Vrijwel alle fracties in de Amsterdamse gemeenteraad staan achter het plan van het college van Burgemeester en Wethouders voor een Fotografiemuseum. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de raadscommissie Cultuur. Het museum komt in het gebouw van het voormalige Fodor Museum (tot eind vorig jaar onderkomen van het Vormgevingsinstituut) aan de Keizersgracht. Het college stelt voor de verbouwing van het pand 1,3 miljoen gulden beschikbaar. Ook wil het college een jaarlijks bedrag van 800.000 gulden voor exploitatie. De meerderheid van de commissieleden nam een advies van de Amsterdamse Kunstraad niet over. Die raad vond het plan niet toereikend en adviseerde het niet goed te keuren. De gemeenteraad had de Kunstraad eerder om advies gevraagd. Volgens wethouder S. Bruines (Cultuur) heeft de Kunstraad geen oog voor het draagvlak binnen de museale en vakwereld voor het Fotografiemuseum. Volgens haar moet het nieuwe museum een vernieuwend instituut worden dat nauw samenwerkt met bestaande instellingen.