Aanval op Heineken mislukt

De aanval op Heineken Holding van een groep anonieme beleggers is mislukt. De ondernemingskamer heeft vanmorgen bekendgemaakt dat er geen onderzoek hoeft te komen naar het beleid van de holding, die gecontroleerd wordt door Freddy Heineken.

De beleggers, vertegenwoordigd door het Zwitserse Profima, waren naar de rechter gestapt uit onvrede over de koersontwikkeling van Heineken Holding. Profima houdt daar de Raad van Beheer van de holding, het `management', voor verantwoordelijk. De rechter concludeert dat Heineken Holding vrij laat heeft gereageerd op het relatief achterblijven van de koers. Ook stelt de ondernemingskamer dat Heineken Holding bovendien wel meer actie had mogen ondernemen tegen de onderwaardering. Maar dat is niet genoeg aanleiding voor een onderzoek, waaruit zou moeten blijken, zoals de beleggers hoopten, dat er wanbeleid is gevoerd.

De holding is een beursgenoteerde houdstermaatschappij met als enige activiteit het houden van een belang van 50,005 procent in Heineken NV. Theoretisch zou de koers van Heineken Holding gelijk moeten zijn aan die van de nv zelf. Halverwege vorig jaar was aandeel van de holding echter op de beurs 35 procent minder waard.