Weemoedige roadmovie

Een man en een vrouw rijden in een auto, vertellen elkaar hun levensverhaal en ontdekken dat hun reis hun bestemming is. De formule van de roadmovie is ijzersterk. Soms zijn het twee mannen, of twee vrouwen, dan weer is de een jong en de ander oud, de eerste zwart en de ander blank. Het doet er allemaal niet zoveel toe, tenzij het ertoe doet en dan is een roadmovie al lang geen roadmovie meer maar een sociaal drama of iets anders.

In Monte Carlo rijden een oudere dame met een dubbele naam en een jonge Surinamer in een klassieke Mercedes naar Monte Carlo. Niet deze ogenschijnlijke, zelfs dramaturgisch volgens het boekje opgelegde, tegenstelling heeft effect in het door Robert Alberdingk Thijm (De Daltons) naar eigen ervaring geschreven scenario. Samen met regisseur Norbert ter Hall maakte hij bijvoorbeeld de opwindende jeugdserie Zeeuws meisje.

Hun beider speelfilmdebuut Monte Carlo maakt deel uit van het No more heroes-filmproject voor startende filmmakers dat ook Met grote blijdschap en AmnesiA voortbracht. Het is eerder de casting van theaterdiva Kitty Courbois tegenover soapster John Wijdenbosch (Costa!) die werkt. Twee acteerstijlen die elkaar nooit zullen ontmoeten en daarom lang geloofwaardig houden dat het hier twee verschillende werelden betreft, die in feite in Nederland anno nu allebei niet meer bestaan.

De film gáát ook over weemoed. De douairière wil aan het strand van Monte Carlo dromen van een verloren liefde. Zo is het, het is tamelijk plichtmatig geschreven en geregisseerd en dan is het weer vreemd, door de bizarre widescreenshots die twee mensen hulpeloos alleen in een auto in een uitgestrekt landschap vangen.

Het verrast niet, maar het boeit wel. En waait dan weg als een leeg boterhamzakje in de berm van de Route Napoléon. Nederlandse hoofdpersonen nemen altijd brood mee van huis.

Monte Carlo. Regie: Norbert ter Hall. Met: Kitty Courbois, John Wijdenbosch, Paul Hoes, Hans Veerman, Marisa van Eyle, Rachida Iaallala. In: Het Ketelhuis en Kriterion, Amsterdam; Springhaver, Utrecht; Lux, Nijmegen.

    • Dana Linssen