Van Os heeft begrip voor halvering van het aandeel Ajax

De beurskoers van Ajax is sinds de beursgang in mei 1998 gehalveerd. Pijnlijk? De beurs heeft altijd gelijk, zegt Arie van Os, scheidend commissaris van de voetbalclub.

Voetbalbedrijf Ajax heeft sinds zijn debuut op Beursplein 5 nooit `echte' beleggers kunnen trekken. Maar zelfs de beleggende voetbalfans laten het aandeel tegenwoordig links liggen. De waarde van de voetbalclub is op de beurs in ruim drie jaar tijd zo'n 50 procent afgenomen. Ook de resultaten van het bedrijf zelf vallen tegen. Ajax presenteerde gisteren voor het tweede jaar op rij rode cijfers.

,,Voor de aandeelhouders is de gang van zaken op de beurs niet leuk, maar Ajax kost het in ieder geval geen geld'', zegt Arie van Os, commissaris van de voetbalclub. Ook hij was gisteren aanwezig bij de persconferentie naar aanleiding van de jaarcijfers, net als de twee andere belangrijke commissarissen van de club, Michael van Praag en Klaas Nuninga. ,,De spelers van Ajax hebben bij de beursgang opties gekregen. Ja, dat heeft niet opgeleverd wat men verwachtte. Zo zie je maar. Er is in het verleden te veel nadruk gelegd op de negatieve kanten van optieregelingen.''

Van Os neemt deze maand afscheid als bestuurslid van Ajax en volgende maand als commissaris (,,maar ik ben erelid, dus ik zal hier nog regelmatig rondlopen.''). In het verleden was hij firmant van hoekmansbedrijf Van der Moolen, en na de beursgang tot 1988 directievoorzitter van dat beursbedrijf. In 1989 trad hij toe tot het bestuur van Vereniging AFC Ajax, met als portefeuille financiële zaken.

Van Os, Nuninga en Van Praag zijn eigenlijk commissarissen Angelsaksische stijl. Zes keer per jaar een vergadering met de directie over de gang van zaken van het voetbalbedrijf is voor hen niet genoeg. ,,In het begin en tegen het einde van het seizoen ben ik hier wekelijks voor overleg. En gedurende het seizoen ben hier elke veertien dagen. Voor de aankoop van een speler met een prijskaartje van 2,5 miljoen gulden, moet ik als commissaris toestemming geven. Als zaken niet goed verlopen, bemoei ik me er wel mee.''

Over het boekjaar 2000/2001 dook de club voor 8,2 miljoen euro (18,1 miljoen gulden) in de rode cijfers. Ajax-directeur Arie van Eijden sprak gisteren de verwachting uit dat het operationele resultaat (bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en resultaat vergoedingssommen) sterk zal verbeteren. Opmerkelijk is dat het resultaat vergoedingsommen, een optelsom van boekwinst op verkoop van en afschrijfkosten op spelers, buiten het operationele resultaat wordt gehouden. Alsof het daarbij gaat om incidentele baten. De verkoop van spelers heeft de afgelopen jaren altijd een forse bijdrage geleverd aan het resultaat.

,,Maar het is te onvoorspelbaar. We staan nu niet erg in de belangstelling van Europese topclubs omdat de prestaties van de club de afgelopen tijd niet erg florissant zijn geweest. Bepaalde spelers raken we niet kwijt. Het geeft dan meer duidelijkheid als zo'n post na het operationele resultaat wordt opgevoerd.''

In het boekjaar 2000/2001 realiseerde Ajax nog een aardige boekwinst op de verkoop van twee spelers die niet uit de eigen opleiding kwamen. De Portugees Dani vertrok naar Benfica, en de Deen Grønkjaer werd onverwachts verkocht aan het Londense Chelsea, transfers die Ajax netto 11,8 miljoen euro opleverden.

Als de beurskoers van het voetbalbedrijf weer eens ter sprake komt, haalt Van Os zijn schouders op. ,,Er zijn genoeg andere aandelen, die het veel slechter hebben gedaan op de beurs. Kijk maar naar de ict-sector.'' Hij doelt op fondsen als KPN en Getronics, aandelen die sinds mei 1998 vaak meer dan 70 tot 80 procent zijn gedaald. In vergelijking met CBS-index [zie grafiek], die het gemiddelde weergeeft van alle beursfondsen in Amsterdam, blijkt echter dat Ajax op de beurs ver onder de middelmaat heeft gepresteerd. ,,De beurs heeft altijd gelijk. De prestaties op sportief en financieel gebied moeten gewoon worden verbeterd.''

    • Philip de Wit