Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van oorlogsverslaggever Peter Arnett die bijna dertig jaar geleden, tijdens de Vietnam-oorlog, zijn carrière begon. Hij maakte naam tijdens de Golfoorlog, toen hij twee maanden lang uit Bagdad verslag deed van de gebeurtenissen. Nu vindt hij zich te oud om op oorlogspad te gaan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de positie van Afghaanse vrouwen en een gesprek met een Afghaanse onderwijzeres die met de komst van de Talibaan naar Nederland vluchtte. Ook een reportage over de Friese spionne Margaretha Zelle alias Mata Hari. De Franse schrijver Léon Schirmann heeft bij het Franse ministerie van Justitie een verzoek tot heropening van haar strafzaak ingediend omdat zij volgens hem in 1917 ten onrechte ter dood is veroordeeld. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Een gisteren opgenomen gesprek met de Israëlische minister Zeevi van Toerisme die vanmorgen in een hotel in Oost-Jeruzalem door twee mannen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina is doodgeschoten. Hij stond bekend om zijn anti-Arabische ideeën. Verder aandacht voor de rol van de zogeheten Noordelijke Alliantie in Afghanistan. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

The Six Experiments that Changed the World: Marie Curie's Radium. In een doodnormale grote zandhoop ontdekte Marie Curie de radioactieve eigenschappen van radium. Deze ontdekking leidde later tot de uitvinding van de atoombom en verschafte inzicht in de structuur van materie – en bepaalde zo in grote mate de wetenschap in de 20ste eeuw. National Geographic Channel, 17.30-18.00u.

Kaap de Goede Hoop. Onder meer een portret van Nienke Bijlsma die het gevoel heeft dat er tussen haar en de wereld een glazen wand staat. Zij lijdt aan het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Afl.: Ik sta er alleen voor. Ned.3, 20.02-20.30u.

Braving the Darien Gap. Drie vrienden van middelbare leeftijd worden gevolgd op hun trektocht door de wildernis in het zuiden van Panama. Vijftien jaar geleden trokken Niels Hollum, John Burke en David Peel eveneens door de Darien Kloof. Zij verdwaalden en liepen door de hitte een zonnesteek op. Uiteindelijk werden ze van de dood gered door een Colombiaans echtpaar. Nu vijftien jaar later – en veel wijzer – maken ze de tocht opnieuw. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

The Blue Planet. Briljante reeks over het leven in zeeën en oceanen met vanavond aandacht voor het ecosysteem rondom koraalriffen. Koraal wordt in de loop der eeuwen gevormd door piepkleine larven en herbergt hele bijzondere levensvormen. Afl.: Coral seas. BBC1, 22.00-23.00u.

Machu Picchu: The Mist Clears. Over de mysterieuze ruïne van Machu Picchu, een tempel die hoog boven de oude Inca-hoofdstad Cuzco is gebouwd. National Geographic Channel, 22.00-22.30u.

Brandweervrouwen. Zes vrouwelijke leden van de San Fransisco Fire Department praten over hun werk, ervaringen, de gevaren en angst. Ze vertellen waarom ze dit beroep hebben gekozen en hoe ze erdoor veranderd zijn. Bij het korps werken 212 vrouwen, 11,6 procent van het totale personeelsbestand van 1834 werknemers. Helaas blijkt dat het machismo moeilijk is uit te bannen. Ned.1, 22.50-23.50u.

Die Bombe kam von der Stasi. Over de mislukte poging tot moord op de Saarlandse minister-president Johannes Hoffmann in 1955 d.m.v. een bombrief. Een reporter van de Saarländischer Rundfunk heeft er zijn levenswerk van gemaakt om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat de Oost-Duitse geheime dienst achter de aanslag zat. ARD, 23.30-0.15u.

Fluitend naar je werk. Tweede aflevering van een 6-delige serie over moderne beroepsziekten zoals bijvoorbeeld burn-out, ademshalingsproblemen, RSI en rugklachten. De eerste stap op weg naar beter worden is het vinden van nieuwe harmonie. Afl.: Ken jezelf. Ned.1, 23.50-0.18u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren lagerhuis. Zestien jongeren discussiëren over o.a. het verbod van happy hours in cafés en liefdesrelaties tussen leraren en leerlingen. Ned.3, 19.00-19.32u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de comédienne Tineke Schouten en zanger André Hazes. RTL4, 22.30-23.30u.

De firma interview. Defensiespecialist van Clingendael Rob de Wijk wordt door oud-Kamerlid van de PSP Fred van der Spek, de Belgische presentatrice van Terzake Phara de Aguirre en acteur en komiek George van Houts ondervraagd. Ned.3, 23.13-23.53u.

The Oprah Winfrey show. Gesprek met Nicole Kidman over haar nieuwste film Moulin Rouge. Ook haar tegenspeler Ewan McGregor is aanwezig. RTL4, 0.15-1.05u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. In deze aflevering staat het jaar 1986 centraal en geven o.a. Jos Brink, actrice Annette Barlo en schaatser Gianni Romme commentaar. Ook aandacht voor de 06-sekslijnen en de programma's Wedden dat...?, The Young Ones en Flodder. Ned.1, 18.03-18.30u.

De bovenwereld. Publicist Max Pam en beeldend kunstenaar Jeroen Henneman buigen zich over de reïncarnatie-video, een apparaat dat kan aanwijzen wat je in je vorig leven bent geweest of wat je in de toekomst nog zult worden. Afl.: Nieuwetijdskinderen. Ned.1, 22.25-22.50u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Feyenoord tegen Sparta Praag in de Champions League. Na dit duel samenvattingen van de andere gespeelde wedstrijden. Ned.2, 20.00-0.45u., om 23.45 uur onderbroken door het Journaal.

A Different Ball Game - Turkey: Young Turks. De Britse sportjournaliste en avonturierster Emma Levine bekijkt in Turkije twee moderne sporten die hun wortels hebben in het oude oorlogsverleden: het Turkse olieworstelen en het speerwerpen te paard. National Geographic Channel, 22.30-23.00u.

KUNST

Het uur van de wolf. Vandaag over de Indiase filmindustrie. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.30-21.23u.

The Booker Prize. Verslag van de uitreiking van deze literatuurprijs van £21.000. Gekozen wordt uit boeken van Peter Carey (True History of the Kelly Gang); Ian McEwan (Atonement); Andrew Miller (Oxygen); David Mitchell (Number9dream); Rachel Seiffert (The Dark Room) en Ali Smith (Hotel World). BBC2, 22.50-23.30u.

FILM

Don't Tell Mom the Babysitter's Dead (Stephen Herek, 1991, VS). Tv-sterretje Christina Applegate (uit Married with Children) mag schitteren in kletsfilmpje over vijf ketende broers en zusters, van wie de moeder twee maanden weg is en de oppas na één dag overlijdt. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Fletch (Michael Ritchie, 1985, VS). Nonchalante maar onderhoudende comedy-thriller geeft alle ruimte aan Chevy Chase die herinneringen wekt aan Eddie Murphy in Beverly Hills Cop. Met behulp van malle vermommingen en valse namen (waaronder Igor Strawinski!) probeert hij als journalist een narcotica-affaire te ontrafelen. Yorin, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Made in America (Richard Benjamin, 1993, VS). Eigentijdse variatie op traditionele romantische Hollywoodkomedie. Afro-activiste Whoopi Goldberg ontwikkelt een zwak voor macho met cowboyhoed (Ted Danson), de tot dan toe onbekende spermadonor van wie zij zestien jaar terug een dochter kreeg. V8, 22.15-0.15u., onderbroken door reclame.

Savrseni krug / De perfecte cirkel (Ademir Kenovic, 1996, Bosnië/Frankrijk). `Eerste Bosnische film die na de oorlog in Sarajevo is opgenomen' portretteert droog en gelaten het dagelijkse bestaan in de belegerde stad. Dichter ontfermt zich over twee oorlogswezen. ARD, 0.35-2.15u., tweetalig.

Hurricane Smith (Jerry Hopper, 1952, VS). Romantisch avontuur rond vastgelopen schip in Stille Zuidzee. Met Yvonne De Carlo. Morgen, SBS6, 13.15-14.55u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de producent Ate de Jong van de miljoenenproductie The Discovery of Heaven, naar het boek De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van Melkweg-medewerkster Lilly van Malssen in Amsterdam aandacht voor het werk van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (1914-1951). Verder de Chinese schrijfster Wei Hui over haar boek Shanghai Baby en een verhaal van Arnon Grunberg. In het tweede uur een gesprek met de schrijver Jac Toes over zijn thriller Coup Zero dat zich afspeelt in de wereld van casino's. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Over het reilen en zeilen van de wijkagent en een reportage over twee Rotterdamse wijkagenten Jelle Tielpa en Hans Vos. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Knetterende letteren. De critici Arjan Peters (de Volkskrant), Thomas van den Bergh (Elsevier) en Peter Henk Steenhuis (Trouw) kiezen uit de zes genomineerde boeken voor de AKO Literatuurprijs 2001 elk een eigen winnaar en beargumenteren hun keuze. De AKO-jury maakt aanstaande zaterdag de echte winnaar bekend. Tevens een gesprek met Hella Haasse, Willem Brakman en Piet Meeuse over het literaire essay. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.

Een leven lang. Radioportret van de 80-jarige Sanny Day die in 1940 in Amsterdam debuteerde als beroepszangeres bij het orkest The Millers onder leiding van gitarist Ab de Molenaar, haar latere echtgenoot. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.