Roda JC ploeterend naar zege op Maccabi

Onderaan in de eredivisie, maar bijna zeker van een plaats in de derde ronde van de UEFA-beker. Roda JC zocht gisteren in het eerste duel tegen Maccabi Tel Aviv nog steeds wanhopig naar de vorm die bij een subtopper hoort, maar won wel met 4-1.

In de slotfase van het duel in Kerkrade behoedde doelman Kalac zijn ploeg voor een loodzware wedstrijd in Israël. Hij stopte in de 87ste minuut, bij een stand van 4-1, een strafschop van Maccabi-spelmaker Nimny. Ongeveer tien minuten eerder ging het bij een voorsprong van 3-0 wel mis. Horvarth strafte toen het geploeter van Roda af. Kort daarna ontsnapte de Limburgse ploeg toen verdediger Vrede bal wilde wegschieten en de bal tegen de lat achter Kalac knalde. Sonkaya zorgde uiteindelijk voor het bevrijdende vierde doelpunt.

Trainer Leekens temperde na afloop het optimisme dat het in Tel Aviv niet meer kan misgaan. ,,We toonden de juiste instelling. Soms speelden we goed, soms lieten we Maccabi te veel doen. Met 3-0 moet je het uitspelen. Het ging nog haast mis, omdat je niet ongestraft zoveel ruimte kunt weggeven. Maar voor mij telt nu alleen de kwalificatie, de rest is bijzaak.''

De eindstand kon er inderdaad mee door, maar dat gold niet voor het spel van Roda JC. Een ploeg met vertrouwen had dit Maccabi geen doelpunt gegund. De Israëliërs presteerden nauwelijks beter dan de veredelde amateurs van Fylkir FC, Roda's IJslandse tegenstander uit de eerste ronde. Maccabi geldt in eigen land dan wel als een topclub, in Limburg speelde de ploeg slecht. Bij de ploeg die in de eerste ronde Dynamo Zagreb uitschakelde, ging vooral verdedigend van alles mis, ondanks de aanwezigheid van tachtigvoudig international Shelach.

Leekens zag wel degelijk een ander Roda aan het werk. Volgens hem was er duidelijk meer balans in het elftal in vergelijking met de afgelopen weken. Het middenveld bestond tegen Maccabi uit Van der Luer, Rudge en Tomasic.

Het was teleurstellend dat Roda JC na de vroege 1-0 van Soetaers niet in staat was het armzalige spel van Maccabi af te straffen. De thuisploeg speelde in een veel te laag tempo en leed onnodig veel balverlies. Van der Luer stond in de 35e minuut aan de basis van de 2-0. Hij legde de bal uit een hoekschop terug op Soetaers. De Belg schoot via doelman Strauber raak.

De 3-0 vlak na rust van Berglund gaf Roda geen rust. De ploeg speelde nog steeds rommelig. Door onoplettendheid achterin werd het 3-1. Sonkoya (4-1) en doelman Kalac zorgden voor een uitslag die Maccabi bijna niet meer kan goedmaken. Om zaterdag via Sparta van de laatste plaats in de eredivisie te geraken is meer nodig. Leekens weet dat. ,,Ik heb hier nog veel werk te doen'', aldus de opvolger van de onlangs ontslagen Jan van Dijk.