PSV toont te veel ontzag voor Lazio

De vraag rijst of PSV niet te veel ontzag heeft getoond voor grote namen in een rammelend team. De Nederlandse landskampioen bestreed Lazio Roma vanaf de aftrap met vijf verdedigers. Het gewenste resultaat leverde dat niet op. Een 2-1 nederlaag viel PSV ten deel op een avond dat het goede zaken had kunnen doen. PSV heeft Lazio weer hoop gegeven in Groep D van de Champions League, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de Eindhovense ploeg aan het einde van fase 1 met lege handen komt te staan.

In het grotendeels verlaten Olympisch Stadion van Rome schakelde PSV bij een 2-0 achterstand over op de aanval en toen bleek de kwetsbaarheid van Lazio, dat tientallen miljoenen investeerde in spelers als Mendieta, Lopez, Stam en Crespo. Het team kent weinig samenhang en elke aanval lijkt te smoren in een Babylonische spraakverwarring. Dat was in Eindhoven al het geval. Maar gisteravond verwachtte PSV-trainer Gerets een offensieve tegenstander die zou vechten voor zijn laatste kans. Lazio sloeg wel terug, maar gewoon met de bekende, voorzichtige strijdwijze.

Gerets verdedigde zijn aanpak door op de feiten te wijzen. ,,Spelers als Fiore en Inzaghi hebben aan een halve kans genoeg, dat bleek wel. Daarom was het goed dat we met een versterkte defensie speelden.''

PSV ging volgens hem niet ten onder aan de tactische aanpak, maar door kansen te missen. Inderdaad kreeg de ploeg in de tweede helft bij een 2-1 stand na de treffer van Kezman (voorzet Heintze) mogelijkheden om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Maar dat was tegelijkertijd ook een bewijs dat het tonen van minder respect misschien meer rendement had opgeleverd. De defensieve aanpak had na rust plaatsgemaakt voor een strategie met vier, vijf aanvallers. Rond de 72ste minuut miste PSV drie kansen (Vennegoor of Hesselink, Ooijer en Kezman). Telkens behoedde doelman Peruzzi zijn ploeg voor een tweede tegentreffer. Met vijf verdedigers hield PSV de spitsen Inzaghi en Lopez nog wel in bedwang. Maar de belangrijkste speler van Lazio was gisteravond Mendieta. Hij had op het middenveld tamelijk vrij spel. De Jong, in de rust vervangen door Lucius, zou zich belasten met de Spanjaard. Er was echter veel loopvermogen voor nodig om de afstand tussen hem en Mendieta bij balverlies te overbruggen. Gerets: ,,We hadden tien meter verder van het doel moeten spelen. Nu was de ruimte tussen de linies te groot. Ik zag het langs de kant gebeuren, ik schreeuwde, maar ik kon het niet veranderen.''

Mendieta kreeg telkens alle vrijheid een bal aan te nemen, zijn schotkracht uit te proberen of een medespeler de diepte in te sturen. Zo ontstond ook het eerste doelpunt. Couto speelde hem aan, Mendieta verzond vervolgens de bal met een fraaie lob naar Fiore, die nog fraaier inschoot.

In de tweede helft kwam Lazio op 2-0 door een strafschop. Gerets reageerde naderhand zijn frustratie daarover af op de grensrechter. De Spanjaard zou niet gezien hebben dat boosdoener Nikiforov in eerste instantie door Inzaghi omver werd getrokken. De PSV-verdediger omklemde vervolgens de arm van de spits die naar het gras ging. Lopez schoot de strafschop indrukwekkend in, hoog in het net. Gerets: ,,Maar die grensrechter met zijn grote, dikke kop had toch moeten zien dat Inzaghi als eerste de overtreding beging?''

Er kan moeilijk worden gesteld dat PSV zich heeft ontworsteld aan een kritieke situatie. In de competitie heeft de landskampioen in negen wedstrijden een achterstand van veertien verliespunten opgelopen op Ajax. In de Champions League is niets meer zeker en kan het zelfs gebeuren dat Lazio in de poule PSV voorbijstreeft waardoor ook het UEFA-Cuptoernooi onbereikbaar wordt. De gevolgen zijn dan nog desastreuzer dan vorig seizoen.

De afgelopen weken heeft voorzitter Van Raaij gesprekken gevoerd met de spelers, zo liet hij gisteren in een interview met het Algemeen Dagblad weten. Dat typeert toch wel een beetje de crisissfeer in Eindhoven. De communicatie tussen Gerets en de spelers zou volgens Van Raaij te wensen overlaten. Daarom is Erwin Koeman aangesteld als assistent-trainer en heeft Ernie Brandts het veld moeten ruimen. Gerets leek gisteravond niet erg onder de indruk van de uitspraken van zijn `baas', die hem altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden.

,,De spelers zijn op mijn verzoek bij elkaar gaan zitten'', keek Gerets in Rome terug op de interne spanningen van de afgelopen weken. ,,Ik heb gezegd: `Schiet maar op de pianist'. Het bleek dat het schortte aan de communicatie met de spelers die op de bank zitten. Op de vraag of men problemen had met mijn tactische aanpak, werd er ontkennend geantwoord. Ik heb vervolgens zelf het bestuur ingelicht omdat ik vind dat de clubleiding moet weten wat er speelt rondom het elftal. Dat Erwin Koeman op verzoek van de spelers aan de technische staf van het eerste team is toegevoegd vind ik bullshit, want hij zou volgend seizoen toch overstappen. De werkelijke reden houden we binnenskamers. We moeten van elkaar dingen accepteren. Er zijn fouten gemaakt, maar daar hebben van geleerd zo bleek vanavond.''

Lazio

2

PSV

1

Ruststand 1-0. 39. Fiore 1-0, 55. Claudio Lopez 2-0 (strafschop), 56. Kezman 2-1. Schdsr: Lopez Nieto (Spa). Tsch: 30.000.

    • Erik Oudshoorn