Parijs brengt prijs UMTS fors omlaag

De Franse overheid heeft toegegeven aan de druk om de vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) in prijs te verlagen. Een licentie kost nu 619 miljoen euro en niet 4,95 miljard euro.

KPN, dat in Frankrijk geen licentie kocht maar in Duitsland 8 miljard euro betaalde, gaat de kwestie – zelf of in samenwerking met andere telecombedrijven – aankaarten bij de Europese Commissie, aldus een woordvoerder. ,,Je kunt je afvragen of er wel een gelijk speelveld is in Europa'', aldus de zegsman. ,,Het is een ongelijke situatie omdat verschillende operators hele verschillende prijzen hebben betaald.'' KPN, dat 23 miljard euro schuld heeft, is onder meer door de aankoop van UMTS-licenties in de financiële problemen gekomen.

De Franse overheid heeft met France Telecom en Vivendi, de telecombedrijven die het conflict over de licentieprijzen hadden uitgelokt, afgesproken dat zij – bovenop het licentiebedrag – naar rato een deel van hun inkomsten uit UMTS-telefonie zullen afstaan, zodra deze telefoniestandaard in gebruik wordt genomen. De geldigheid van de licenties is verlengd van 10 naar 20 jaar.

De beurskoersen van France Telecom en Vivendi schoten gistermiddag, toen de nieuwe voorwaarden bekend werden gemaakt, omhoog met respectievelijk 10 en 7 procent. Beleggers in andere Europese lidstaten hopen dat de prijsverlagingen in Frankrijk elders navolging krijgen. KPN's aandeel steeg vanochtend met 13 procent in waarde tot 3,78 euro. De beurskoers van Deutsche Telekom steeg zowel gisteren als vandaag met ruim 4 procent.

Laurent Fabius, de Franse minister van Financiën, verdedigde zijn besluit om de telecombedrijven tegemoet te komen in het parlement: ,,De telecomsector zit op dit moment in moeilijkheden, met alle consequenties voor de werkgelegenheid. Een van de redenen, en overigens niet de enige, is de onzekerheid met betrekking tot de derde generatie telefonie, ofwel UMTS.'' Het is nog allerminst duidelijk of UMTS net zo succesvol zal zijn als voorloper GSM. UMTS maakt het in principe mogelijk om grote hoeveelheden data te verwerken.

In Frankrijk werden de vergunningen vergeven door middel van een `schoonheidswedstrijd', waarbij de overheid kandidaten selecteert, terwijl in de meeste andere Europese lidstaten veilingen werden gehouden. Voor de vier Franse licenties meldden zich indertijd maar twee kandidaten. Minister Fabius wil dit jaar nog de overige vergunningen verdelen.