Onderzoek naar uitgifte Rodamco

Er komt een onderzoek naar zowel beleggingsfonds Rodamco North America als het Australische vastgoedbedrijf Westfield, dat een belang van 23,9 procent in Rodamco had gekocht. Dit heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam gisteren beslist.

Aanleiding tot het onderzoek is de uitgifte van aandelen van Rodamco in september aan een bevriende stichting om daarmee het belang van Westfield binnen Rodamco te neutraliseren. Het Australische bedrijf had eind augustus een belang van 23,9 procent in Rodamco gekocht van pensioenfonds ABP, waardoor het in een keer de grootste aandeelhouder werd en daarmee feitelijk de zeggenschap kreeg over Rodamco. Door de uitgifte van nieuwe aandelen is het belang van Westfield in Rodamco inmiddels verwaterd tot 18 procent.

Door de beslissing van de Amsterdamse Ondernemingskamer heeft Westfield een eerste bres geslagen in de beschermingswal die Rodamco heeft opgetrokken. Westfield heeft een procedure aangespannen waarin het om nietigverklaring van de aandelenuitgifte van Rodamco heeft gevraagd. Zo ver wilde de rechtbank echter niet gaan. In het vonnis stelt de Ondernemingskamer wel dat er ,,gegronde redenen'' zijn om aan de goede intenties van Rodamco te twijfelen, maar het fonds mag vooralsnog de beschermingsconstructie handhaven.

Tegelijkertijd wil de Ondernemingskamer laten uitzoeken of de agressieve aanpak van Westfield de aandelenuitgifte van Rodamco rechtvaardigt. Westfield wil nieuwe strategische wegen inslaan met Rodamco en het bestuur van het bedrijf vervangen. De Ondernemingskamer zal deze week drie onderzoekers aanwijzen. Het onderzoek zal waarschijnlijk maximaal drie maanden in beslag nemen. In deze periode mogen er geen veranderingen worden doorgevoerd bij Romdaco.

Westfield gokt op een goede afloop van de zaak. ,,Zodra dit onderzoek is afgerond, krijgen aandeelhouders weer de kans om zonder inmenging te stemmen over de toekomst van Romdaco.'' Rodamco denkt sterk te staan omdat Westfield de controle over het bedrijf probeert te krijgen zonder een volledig bod te doen.

Rodamco maakte bekend dat het een goed eerste halfjaar heeft gedraaid. In de periode, die op 31 augustus eindigde, steeg de winst met 7,9 procent naar 121 miljoen euro (266 miljoen gulden).