Nooit met de botte bijl

Van fotograaf tot bestuursvoorzitter van een uitzendketen, dat is het verhaal van Cleem Farla (56), die 1 januari Hans Zwarts opvolgt als topman van Randstad Holding. Farla komt niet uit het old boys network waaruit bestuursvoorzitters veelal worden geworven. Hij is een exponent van Randstad, waar hij langzaam groot groeide. Na de HBS en twee managementcursussen runde Farla vier jaar lang een eigen fotostudio. Na wat omzwervingen belandde hij in 1973 bij Randstad, waar hij begon als vestigingsmanager en opklom tot rayonmanager, districtsmanager, hoofd marketing en regiodirecteur. In 1999 trad hij toe tot de directie, waar hij de divisie Europa beheerde.

Als Randstadman pur sang geldt Farla als een goede bekende van grootaandeelhouder, oprichter en commissaris van Randstad Frits Goldschmeding. Een protégé wil de woordvoerder van Randstad hem niet noemen, maar hij heeft ,,een lange staat van dienst met Goldschmeding''. Dat komt goed uit, want de hete adem van Goldschmeding in de nek van Hans Zwarts werd de laatste noodlottig. Een maand nadat de grootaandeelhouder openlijk kritiek op hem uitte, besloot de huidige bestuursvoorzitter om op te stappen.

Farla zal dat niet snel gebeuren. ,,Cleem is communicatief'', zegt de voorzitter van uitzendkoepel ABU Hans Kamps. ,,Iemand die alle partijen bij elkaar houdt. Hij slaat een brug tussen het oude Randstad van Goldschmeding en het nieuwe Randstad van Hans Zwarts.''

Farla is ,,een teamspeler'', zegt voormalig directeur van de schoonmaak- en beveiligingsdivisie van Randstad Hans Koning, die vier jaar met hem werkte. ,,Niet iemand die krachtdadig aan de weg zal timmeren. Hij zal beslissingen altijd in samenspraak met het team nemen. En nooit met de botte bijl.'' Koning vindt Farla een ,,sobere, serieuze man'', een ,,gezellige Brabander, maar geen dijenkletser, een beetje gewoon.''

Analist Ab Barneveld heeft vertrouwen in Farla. ,,Hij kent Randstad van haver tot gort, dat is belangrijk in de huidige economische situatie. Hij weet hoe je het bedrijf in moeilijke tijden moet aansturen, heeft al een paar recessies meegemaakt.'' De overname in Duitsland, die aanvankelijk moeizaam verliep, heeft Farla volgens Barneveld, ,,geruisloos rechtgetrokken''.

Zakelijk gezien zal Farla de hand op de knip houden, denkt directeur van Randstad Engeland Hans Hogeveen, die sinds anderhalf jaar rechtstreeks onder Farla werkt. ,,Hij is zuinig, kijkt altijd of er goedkopere oplossingen zijn. En als hij zich eenmaal een bezuiniging heeft voorgenomen, voert hij hem ook uit. Hij is van het type `een man een man, een woord een woord'.''

Farla geldt bij Randstad als een familieman en een Bourgondiër. Hij rijdt regelmatig met zijn vrouw in zijn cabriolet naar Frankrijk, waar hij van kasteeltje naar kasteeltje rijdt om wijn te proeven of van inheemse gerechten te genieten. ,,Dat verwacht je niet van Cleem'', zegt Hogeveen, ,,dat hij een cabrio heeft. Hij is heel behoedzaam. Met zijn vrouw is hij uitermate close, en hij grijpt graag de kans aan om zijn in het buitenland studerende kinderen te bezoeken. Hij is een kosmopoliet, maar eentje die altijd terug zal keren naar zijn roots in Brabant.''

    • Mariël Croon