New Yorkers massaal aan medicijnen

Na twee bevestigde miltvuurgevallen zijn de New Yorkers massaal aan de medicijnen gegaan. Ciproflaxin hoef je in de apotheek of bij de artsassistente niet meer te spellen.

Hoeveel gevallen van miltvuur zijn er nodig voordat New Yorkers hun gezond verstand verliezen? Twee, zo blijkt. Hoewel de lokale media vorige week bij het eerste geval van miltvuur, bij een assistente van NBC-anchor Tom Brokaw, al moord en brand schreeuwden, duurde het toch nog tot gisteren, toen een baby van zeven maanden sporen van de bacterie bleek te hebben opgepikt in de ABC studio, dat menig anderszins rationeel persoon het op zijn heupen kreeg.

Zelfs The New York Times zag in een hoofdcommentaar ,,reden voor toenemende bezorgheid over biologisch terrorisme'.

De dokter bellen dus. Voor Cipro. Want hoewel de plaatselijke natuurwinkel zegt dat je je weerstand tegen miltvuur ,,van binnenuit' moet versterken door te stoppen met roken, alcohol en koffie, en te beginnen met vegetarische Moducare-pillen à 29,99 dollar, en er genoeg andere antibiotica effectief zijn, zoals tetracycline en het ouderwetse penicilline, eisen New Yorkers de pillen die in Duitsland worden gemaakt door de firma Bayer. Jammer genoeg kun je het niet gewoon bij de drogist kopen. Er is een recept voor nodig.

,,Ciproflaxin. Moet ik het spellen?' ,,Nee, dat hoeft niet', zegt de assistente van Louis Katz, een huisarts op Fifth Avenue, bits. ,,Ik denk niet dat hij tijd heeft voor u. Bye bye!'

Zijn confrater Dr. Charles Bardes, die praktijk houdt aan de Upper East Side, is welwillender. Hij weet ook waar hij over praat want hij heeft aan twee medewerkers van NBC Cipro voorgeschreven. Zijn regel: alleen mensen die in een gebouw zijn geweest waar miltvuur is geconstateerd schrijft hij Cipro voor, want zij zouden het preventief kunnen slikken, of meteen nadat symptomen optreden. Om aan iedereen die er naar vraagt Cipro voor te schrijven zou, in zijn woorden, de ,,onrust alleen maar vergroten', want dan neemt de nationale voorraad af, en de kans op resistentie toe. Dat is trouwens ook wat de Surgeon General zegt, de hoogste medische autoriteit van het land.

Wat zegt de dokter tegen de tientallen patiënten die hij moet teleurstellen? ,,Ik wijs altijd op mijn eigen situatie', zegt Bardes. ,,Ik slik het niet. Mijn vrouw en kinderen slikken het niet. We hebben het niet eens in huis.' Als patiënten dan nog blijven aandringen, begint hij een verhaal over ,,grazing the common'. ,,Vroeger liet in New England iedereen zijn schapen grazen op de gemeenteweide. Gras was schaars. Het was in ieders belang dat geen enkel schaap meer graasde dan zijn buurman.'

En, helpt het? ,,Niet echt. Luister, mensen zijn nerveus. Ik krijg heel veel patiënten die niet kunnen slapen, bang zijn. Ik begrijp dat wel.' Schrijft hij die iets voor? ,,Valium. Dat is ruim voorhanden.'

Patiënten die koste wat het kost Cipro in huis willen hebben, kunnen terecht op internet. Veel sites die voorheen Viagra verkochten, doen nu in Cipro, voor vier à zeven dollar per pil – de meeste verzekeraars vergoeden een kuur van zestig dagen twee keer daags innemen.

,,Bewaar het in het medicijnkastje voor een noodgeval – mocht het zo ver komen, dan ben je blij dat je het hebt!' adverteert Defcontech.com, dat zijn Cipro betrekt van de firma International Pharmacy Inc., die zich als niet-Amerikaanse apotheek niet hoeft te houden aan de voorschriften van de Food and Drug Administration

Defcon biedt ook Potassium Iodate pillen aan, tegen nucleaire straling, voor het geval dat terroristen een kerncentrale opblazen. Desgevraagd meldt Paul Nash van Defcon dat het anti-miltvuur vaccin, dat momenteel wordt toegediend aan laboratoriummedewerkers en militairen, nog niet in de handel is. Maar dat is een kwestie van tijd.

Een probleem met bestellen op internet is dat de pillen komen met de post. Er kan altijd poeder bij zitten.

Gerectificeerd

Ciprofloxacine

In het artikel New Yorkers massaal aan medicijnen (in de krant van woensdag 17 oktober, pagina 5) wordt het antibioticum Cipro Ciproflaxin genoemd. De juiste naam is echter Ciprofloxacin, en in het Nederlands Ciprofloxacine.

    • Victor Frölke