Mogelijk voorstel vrede Afghanistan

De Amerikaanse krant The New York Times heeft gisteren gemeld dat sprake is van een onderhandelingsmissie door de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken mullah Wakil Ahmed Muttawakil.

Muttawakil zou zondag in het Pakistaanse Islamabad zijn gesignaleerd waar hij een vredesvoorstel heeft overhandigd bestemd voor de Verenigde Staten.

De Talibaan zouden inmiddels bereid zijn Bin Laden onvoorwaardelijk uit te leveren wanneer hij terecht kan in een derde islamitisch land. Muttawakil zou ontmoetingen hebben gehad met de Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten.

Diplomatieke bronnen uit het Westen hebben gezegd dat Muttawakil de Verenigde Staten om vertraging van de bombardementen heeft gevraagd om daarmee gematigden binnen het Afghaanse regime de tijd te geven een oplossing te zoeken voor het lot van Bin Laden.

De leider van de Talibaan, mullah Mohammad Omar, heeft dat tot dusver keer op keer geweigerd. De Afghaanse ambassadeur in Pakistan heeft vandaag opnieuw bevestigd dat Omar na meer dan een week van bombardementen nog altijd in leven is.

Volgens andere berichten evenwel is minister Muttawakil zijn land ontvlucht. Een staflid van de Afghaanse ex-koning Mohammad Zahir Shah, heeft gezegd dat Muttawakil zich niet langer in Afghanistan bevindt. ,,Er bestaat veel onduidelijkheid op dit moment'', aldus het staflid Hamid Sidig. ,,Maar ik weet zeker dat hij niet meer in Afghanistan is.'' Sidig heeft bevestigd dat Muttawakil de afgelopen dagen contact heeft gezocht met Zahir Shah.

Vandaag is het bombardement op Afghanistan opnieuw vervolgd. De Noordelijke Alliantie, die vecht tegen de Talibaan, hebben gemeld het vliegveld nabij de strategische stad Mazar-i-Sharif te hebben veroverd. Hoewel het bericht niet is bevestigd door een onafhankelijke bron is het zeker dat de strijd tussen de Noordelijke Alliantie en de Talibaan steeds heviger wordt.

Buiten Afghanistan ondernemen de Verenigde Staten nog altijd pogingen het bondgenootschap in de regio te verstevigen met het oog op de toekomst van Afghanistan en de mogelijke val van de Talibaan. De VS hopen met name in Pakistan steun te krijgen voor een plan na de val van de Talibaan een Afghaanse coalitie-regering mogelijk te maken, met instemming van verschillende landen in de regio. Zo heeft het Amerikaanse Congres de resterende economische sancties die nog golden voor Pakistan opgeheven.

Datzelfde gebeurt in Europa. De Europese Commissie wil de toegang van Pakistan tot de markt van de Europese Unie vergemakkelijken. Volgens Eurocommissaris Pascal Lamy (Handel) wil Brussel ,,de huidige moeilijkheden van het land verlichten''. Onderhandelingen met Pakistan over een nieuw handelsakkoord waren al eerder begonnen, maar zijn na de aanslagen in de VS op 11 september versneld. EU-lidstaten en Europarlement moeten zich nog over de voorstellen buigen. Het gaat vooral om een verbeterde toegang van Pakistaanse textielproducten tot de Europese markt.