Magisch voetbal in Manchester

Jimmy Grimble is vijftien, voetbalt slecht en is tot overmaat van ramp supporter van de verkeerde club. Manchester telt immers twee profclubs, het glorieuze en rijke Manchester United en het slechts op oude roem terende, nederige Manchester City. In het midden in een woonwijk gelegen oude stadion van ManCity vindt jaarlijks de finale plaats van het schoolvoetbaltoernooi. Jimmy's droom om daar ooit te mogen spelen komt uit dankzij een paar magische voetbalschoenen, waarmee hij zijn team naar de finale schopt.

Sfeer en gevoel voor ouderwetse jongensboekenromantiek vormen de aangenaamste ingrediënten van There's Only One Jimmy Grimble, een Engelse jeugdfilm geregisseerd door debutant John Hay. Hij kon beschikken over enkele voor dit soort tegendraads realisme geknipte acteurs, zoals Robert Carlyle als een als gymnastiekleraar wegkwijnende ex-prof van ManCity, Gina McKee als Jimmy's steeds met foute mannen thuiskomende moeder en Ray Winstone als de enige van hen die Jimmy meeneemt naar het stadion.

Het scenario bevat nogal wat curieuze wendingen, die vooral dienen om aan te geven dat dit niet zomaar een jongensboek is, maar een film over initiatie en emancipatie van een kreukelpuber. De jonge Lewis McKenzie houdt goed stand als de ongelukkige Jimmy Grimble, in een film die ook volwassenen ruim voldoende te bieden heeft.

There's Only One Jimmy Grimble. Regie: John Hay. Met: Lewis McKenzie, Robert Carlyle, Ray Winstone, Gina McKee, Jane Lapotaire. In: 6 theaters.