Liedjesschrijver Wim Kersten (77) overleden

Wim Kersten, die enkele van de grootste carnavalssuccessen uit de Nederlandse amusementsgeschiedenis maakte, is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden. Hij schreef tekst en muziek van nummers als Bij ons staat op de keukendeur, Geef mij de liefde en de gein en Bloemetjesgordijn.

Samen met zijn collega Joep Peters vormde Kersten jarenlang in Den Bosch een lokaal cabaretduo. Eind jaren zestig, toen artiesten als Sjakie Schram en Toon Hermans nationaal succes oogstten met carnavalsliedjes, besloten Peters en Kersten zich fulltime aan dit genre te gaan wijden. Onder de naam De Twee Pinten maakten ze in 1970 hun eerste plaat (Bij ons staat op de keukendeur) die onmiddellijk een hit werd. Daarna bleven ze vijf jaar lang actief.

Behalve de carnavalsnummers schreef Kersten ook ander repertoire. Zo won hij in 1975 met Er is een Amsterdammer doodgegaan, gezongen door Johnny Kraaykamp, een liedjeswedstrijd ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam. In 1980 maakte hij met zijn nieuwe duo De Viltjes opnieuw een hit: Bloemetjesgordijn. Maar toen de Hilversumse radio in de jaren negentig uitgekeken raakte op de carnavalsnummers, schreef hij geen nieuwe liedjes meer.

Voor het maken van een carnavalsschlager was ,,een heel speciaal gevoel'' nodig, zei Kersten in deze krant. ,,In het begin dacht ik dat iedereen dat in de vingers had, maar dat is niet zo. Elk nummer behoeft een portie humor.''