Lafayette koopt M&S Frankrijk

De directie van de Britse warenhuisketen Marks and Spencer (M&S) kan de aubergine-kleurige stropdassen opgelucht losdoen. Met de verkoop van zijn Franse filialen aan concurrent Galleries Lafayette is het voornaamste struikelblok weggenomen bij de sanering van zijn 72 winkels op het Europese vasteland, waarbij in totaal 5.000 banen moeten verdwijnen, waarvan 1.500 bij de 22 winkels in Frankrijk.

Franse M&S-employés verzetten zich tegen de in maart aangekondigde sanering, met steun van vakbonden en de regering-Jospin. Een Franse rechter oordeelde later dat M&S zijn werknemers had moeten betrekken bij de operatie. ,,Een werknemer kun je niet als een Kleenex weggooien'', zei ook Alain Juillet, de M&S-directeur die moest toezien op de sluiting van de Franse winkels.

De verkoop aan Galleries Lafayette, voor een nog niet bekendgemaakt bedrag, zal niet gepaard gaan met ontslagen. De Franse groep die de Printemps-warenhuizen exploiteert, stapte vorige maand uit de race omdat Marks & Spencer teveel zou vragen. Voor vier Belgische filialen is geen koper gevonden. Ze sluiten eind december hun deuren. Twee Duitse filialen zijn verkocht. Het lot van winkels in Nederland, Spanje, Portugal en Luxemburg is nog onzeker.

In 2000 daalde de winst van Marks & Spencer tot 417 miljoen pond (1,5 miljard gulden), minder dan de helft van 1998. M&S wil zich concentreren op het verkopen van degelijke, relatief goedkope en niet al te gewaagde kleding in zijn 298 filialen in Groot-Brittannië, de `kernactiviteit' waarmee het het concern zich de vorige eeuw profileerde als het warenhuis van de middenklasse.