KPNQwest leidt aandacht van beleggers af

De veronderstelde belangstelling van KPNQwest voor GTS is zeer plausibel, ook al wil het bedrijf de plannen niet bevestigen. Onder de alternatieve telecomnetwerken heerst acute overcapaciteit. In geval van een groeivertraging zijn fusies als deze een klassieke verdedigingsstrategie. KPNQwest heeft zo een concurrent minder en legt de hand op een klantenbestand, hoewel dat in het geval van GTS niet zo heel waardevol of stabiel is overigens.

Hoe kan zo'n deal waarde opleveren voor KPN en Qwest, de twee aandeelhouders? De groeipotentie neemt er niet door toe, want de activiteiten van GTS lijken daarvoor te veel op die van KPNQwest. Naast besparingen is het grootste voordeel te behalen op het gebied van de financieringskosten. GTS heeft voor 1,6 miljard euro aan obligaties die teruggekocht moeten worden. Als die met de converteerbare obligaties van KPNQwest worden gefinancierd, kan bespaard worden op de rentelasten. Maar de deal vormt ook een afleiding van wat een vervelend moment voor het bestuur van KPNQwest dreigt te worden. Als moederbedrijf KPN een deel van zijn belang van 44,5 procent aan zijn partner Qwest verkoopt, zou dat de aandacht vestigen op de werkelijke waarde van KPNQwest. Het bedrijf is waarschijnlijk overgewaardeerd en wordt verhandeld op een niveau van bijna vier maal de omzet, terwijl de marktwaarde van branchegenoten als Energis en Colt op bijna éénmaal de omzet ligt. Het is dus niet waarschijnlijk dat Qwest KPN zal uitkopen tegen een koers die gebaseerd is op de marktwaarde. Een overname van GTS zou een handige manier zijn om het beeld voor beleggers op dit pijnlijk doorzichtige tijdstip te verwarren. Beleggers die gewend zijn geraakt aan het door de wol geverfde bestuur van KPNQwest herkennen de stijl wellicht. Zo mogen ze er ook naar gissen wanneer deze deals afgesloten worden: KPNQwest heeft de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal uitgesteld van 23 tot 30 oktober.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Paul Raynes