KPN en dochter smaakmaker op vrolijke beurs

KPN en dochter KPNQwest waren vanochtend de grootste winnaars op een positief gestemd Damrak. KPNQwest, in handen van KPN en het Amerikaanse Qwest, stond tegen het middaguur 17 procent hoger op 6,88 euro.

Directe aanleiding voor de koersexplosie van de bouwer van glasvezelnetwerken zijn aanzwellende overnamegeruchten. Beleggers speculeren erop dat KPNQwest een wijdvertakt netwerk van concurrent Global Tele Systems (GTS) zal kopen. De Britse concurrent verkeert al een paar maanden in financiële problemen. Doordat GTS niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, zouden de obligatiehouders bij machte zijn om het Europese netwerk te verkopen.

KPNQwest en moeder KPN profiteerden van nog meer nieuws in de telecomsector. De Franse overheid heeft toegegeven aan de druk om de vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) in prijs te verlagen. KPN, dat 23 miljard euro schuld heeft, is onder meer door de aankoop van UMTS-licenties in de financiële problemen gekomen.

Beleggers hopen dat de prijsverlagingen in Frankrijk elders navolging krijgen. De koers van KPN noteerde aan het begin van de middag 13 procent hoger op 3,78 euro, Versatel won 7 procent op 1,16 euro en UPC steeg met 6 procent naar 56 eurocent.

De technologiesector was vanochtend gewild. Beleggers putten hoop uit de berichten van Intel en IBM. Intel, de grootste chipproducent ter wereld, maakte omzetten over het derde kwartaal bekend die voldeden aan de verwachtingen in de markt. Bovendien meldde het concern dat de winstprognoses van analisten voor het vierde kwartaal gehaald zullen worden. Collega IBM kwam met dezelfde boodschap naar de markt. Dergelijke uitlatingen werden vanochtend omarmd. De technologiesector, en bedrijven uit de halfgeleiderindustrie in het bijzonder, kampen al maanden met tegenvallende marktontwikkelingen en dito winstvoorspellingen.

ASML en Philips, die beide gisteren saneringen aankondigden, stegen vanochtend met respectievelijk 9 en 6 procent. Philips was daarmee een van de belangrijkste krachten achter de stijging van de AEX-index. De beursgraadmeter stond tegen het middaguur 3 procent hoger op 466 punten.

Akzo Nobel was de enige dissonant met 0,1 procent verlies op 46,11 euro. Beleggers maken zich zorgen over de prestaties van de verf- en chemiedivisie. Branchegenoot DSM bleef overeind, mede doordat bekend is dat het bedrijf afwil van de cyclische petrochemie. DSM maakte een winstje van 0,6 procent op 34,68 euro.

Akzo heeft overigens geen last meer van de perikelen van vezelbedrijf Acordis. Brussel haalde vandaag een streep door het plan van de voormalige dochter van Akzo om een bedrijf uit Oostenrijk over te nemen.

Bij de middelgrote bedrijven stonden de technologiefondsen eveneens borg voor de grootste koerswinsten. Print en kopieerapparatenfabrikant Océ steeg 9 procent en CMG 5 procent. Besi, Landis, Ordina en ASMI wonnen alle 6 procent. In Frankfurt profiteerden technologiebedrijven eveneens het meest van een zonnige stemming. Chipfabrikant Infineon, softwaremaker SAP en Siemens behoorden tot de grote winnaars. De DAX-index noteerde rond het middaguur 1,3 procent hoger op 4.745 punten.