Israëlische minister vermoord in hotel

De ultra-nationalistische Israëlische minister van Toerisme, reserve-generaal Rehavam Zeëvi (75), is vanmorgen in Jeruzalem vermoord. Het Volksfront voor de bevrijding van Palestina claimt de verantwoordelijkheid.

In pamfletten en faxen aan persbureaus verklaarde de organisatie met de aanslag op Zeëvi wraak te nemen voor de moord op haar leider Abu Ali Mustafa door Israël op 27 augustus. Een Israëlische raket doodde hem in zijn bureau in Ramallah in het kader van de officiële Israëlische liquidatiepolitiek van Palestijnse leiders.

De Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat heeft de moord op Zeëvi veroordeeld. ,,Wij betreuren deze moordaanslag'', aldus minister Yasser Abed Rabbo. De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Eliëzer, zei in een reactie dat ,,uitsluitend Yasser Arafat'' verantwoordelijk is en dat ,,Israël dienovereenkomstig zal handelen''.

Minister Zeëvi werd vanmorgen na zijn ontbijt voor de ingang van zijn kamer in het Hyatt-hotel in Jeruzalem badend in het bloed door zijn vrouw aangetroffen. Niemand heeft de drie schoten, waarvan een in het hoofd en een in de nekstreek, gehoord die een einde aan zijn leven maakten. Het Hyatt-hotel ligt tegen een Palestijns dorp aan en heeft Arabisch personeel in dienst. Zeëvi werd op het moment van de aanslag niet begeleid door een agent van de Shin Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft vanmorgen via Radio Israël een dringend beroep op de Palestijnse leider Yasser Arafat gedaan om de terreur te bestrijden. ,,Het vuur zal alles vernietigen'', zei hij. Rechtse regeringskringen eisen van premier Ariel Sharon dat hij de aanslag op Zeëvi aangrijpt om het Palestijnse zelfbestuur van Arafat met geweld weg te vagen. Zij herinneren eraan dat Israël de Libanese oorlog in 1982 begon na een moordaanslag op de Israëlische gezant in Londen. Sharon was toen minister van Defensie onder premier Menahem Begin.

Minister Zeëvi kondigde twee dagen geleden met minister Lieberman zijn aftreden uit de regering van nationale eenheid van Sharon aan uit protest tegen de ontruiming van twee Palestijnse wijken in Hebron. Vanmiddag zou zijn aftreden van kracht worden.

Met het oog op de Amerikaanse belangen om de internationale alliantie tegen het Afghaanse Talibaan-bewind bij elkaar te houden, en ook om de diplomatieke successen van Yasser Arafat in Londen en Den Haag te pareren heeft Sharon zich gisteren opnieuw uitgesproken voor de stichting van een Palestijnse staat. Maar deze Palestijnse staat moet volgens hem volledig ondergeschikt zijn aan strikte Israëlische veiligheidseisen. Een woordvoerder van Sharon sprak berichten tegen dat er sprake zou zijn van onder andere de ontmanteling van alle nederzettingen in de strook van Gaza.