Inzakken vraag pc's treft IBM en Intel hard

IBM en Intel, de twee iconen van de computerindustrie, hebben hun resultaten in het derde kwartaal sterk zien verslechteren. Vooral Intel, de grootste fabrikant van halfgeleiders ter wereld, is hard getroffen door de ingezakte vraag naar pc's en chips.

Intels nettowinst, exclusief eenmalige baten en lasten, kwam in het derde kwartaal uit op 655 miljoen dollar (1,6 miljard gulden) vergeleken met 2,89 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar, een daling van 77 procent. De omzet zakte in het derde kwartaal tot 6,5 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 8,7 miljard dollar.

IBM, het grootste automatiseringsconcern ter wereld, zag de nettowinst in het derde kwartaal dalen met 20 procent tot 1,6 miljard dollar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam af van 21,8 tot 20,4 miljard dollar. Volgens IBM wordt de fors teruggelopen vraag naar pc's deels gecompenseerd door de inkomsten van het concern uit het onderhoud van telecomnetwerken.

Chipfabrikant Intel verwacht geen herstel meer in de tweede helft van het jaar, zoals begin dit jaar was aangekondigd. De aanslagen in de Verenigde Staten hebben de hoop hierop doen vervliegen, zei financieel bestuurder Andy Bryant in een toelichting. ,,De wereldwijde economische weekheid brengt ons er toe om onze verwachtingen te temperen'', aldus Bryant.

De vraag naar pc-chips was overigens beter dan verwacht. Vooral de vraag naar chips voor telecomapparatuur, zoals mobiele telefoons, viel tegen. De beurskoers van Intel sloot 2,38 procent hoger op 24,96 dollar per aandeel. Analisten en beleggers rekenen op betere resultaten in het vierde kwartaal.