Internetbedrijf YourNews vraagt uitstel betaling

Het internetbedrijf YourNews, dat onder meer berichten doorverkoopt aan websites en sms-diensten, heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd omdat er nog geen uitzicht is op de benodigde kapitaalsinjectie. ,,De kas is nog niet leeg'', zegt directielid Gerhard Top van YourNews, ,,maar deze stap is wel noodzakelijk''.

YourNews was een van de best gefinancierde beginnende Nederlandse internetbedrijven tijdens de internethype van 1999 en begin 2000. Een dozijn investeerders als ABN Amro en het durfkapitaalfonds Insight van oud-Philipsbestuurder Roel Pieper heeft de afgelopen twee jaar bijna 40 miljoen gulden in het bedrijf gestoken. De meest recente investering, een bedrag van 11 miljoen gulden van Achmea-dochter Residex, dateert van vijf maanden geleden.

Het bedrijf is al drie maanden bezig een reddingsplan te maken onder leiding van gedelegeerd commissaris en aandeelhouder Hans de Werd, die de weggestuurde oprichter Jan van Ottele verving. Daarbij zijn onder meer de Europese ambities teruggeschroefd en is het personeelsbestand teruggebracht van meer dan honderd mensen tot 35 nu. ,,Volgens onze plannen kunnen we in het tweede kwartaal van volgend jaar winstgevend zijn'', zegt Top van YourNews. ,,Maar daar hoort wel een extra investering bij. En daar is nog niet voldoende zicht op.''

YourNews is een zogenoemde syndicator, die nieuws en andere `content' inkoopt bij mediabedrijven en doorverkoopt aan websites, webportalen en sms-diensten. Een grote klant is KPN, dat voor zijn sms-diensten de content (weer, verkeer, moppen, horoscopen) via YourNews krijgt. Volgens Top is de markt weliswaar minder groot dan een jaar geleden nog werd gedacht, maar is er meer dan voldoende ruimte voor een leverancier als YourNews. Het verbaast hem dat de huidige aandeelhouders niet bereid zijn om aanvullende financiering beschikbaar te stellen voor het halve jaar waarin winstgevendheid bereikt kan worden. ,,Dat hadden we niet verwacht.''