`Getuigenis van Swaab is nodig'

Justitie moet proberen om E. Swaab, een van de hoofdverdachten in de beursfraude-affaire, te laten getuigen in de zaak van een medeverdachte. Daarop werd gisteren aangedrongen door de Amsterdamse rechtbank.

Daar begon, voor de speciale `Clickfondskamer', de zaak tegen Marius K., één van de ex-directieleden van de voormalige zakenbank Bank Bangert Pontier (BBP). Hij wordt er onder meer van verdacht deel te hebben uitgemaakt van de criminele organisatie rond Swaab. Die is, volgens het OM, spil in een netwerk binnen de financiële wereld. Swaab zou van contactpersonen gevoelige koersinformatie hebben gekregen waarmee hij transacties zou hebben verricht. Die verliepen onder andere via BBP waar hij diverse rekeningen aanhield van aan hem gelieerde vennootschappen. Ook nam Swaab bij BBP grote hoeveelheden contant geld op. K. was bij BBP zijn `accountmanager'.

Sinds het uitbreken van de beursfraude-affaire woont Swaab in Zwitserland. Hij heeft naast de Nederlandse – ook de Zwitserse nationaliteit. Tegen hem loopt een opsporingsbevel, maar Bern levert geen staatsburgers uit. Om de signalering op te heffen voerde Swaab vorige week een kort geding tegen de Staat. Daarin zou vrijdag vonnis worden gewezen. Vanochtend werd bekend dat deze uitspraak is verschoven naar woensdag 31 oktober. Los van dit vonnis drong vice-president M. Mastboom er bij het OM op aan om Swaab als getuige te horen in de zaak-K. Dat deed de rechtbank vorig jaar ook al een keer. Toen stonden andere leden uit het `Swaab-netwerk' terecht.

Tot een getuigenis kwam het echter nooit omdat Swaab daar destijds de voorwaarde aan verbond dat het opsporingsbevel zou worden opgeheven. Dit voorjaar liet hij die eis vallen. Hij legde toen in zijn eigen zaak als verdachte een verklaring af en kreeg een vrijgeleide. Justitie wil niet zeggen of hij daar nu weer op kan rekenen.

,,We zijn bereid daarover te denken'', aldus het OM. De raadslieden van Swaab willen echter overleggen over de voorwaarden van een getuigenis. De zaak tegen de BBP-directeur ging vanmiddag verder.