FBI ziet overeenkomst tussen brieven

Amerikaanse onderzoekers hebben een mogelijke overeenkomst gevonden tussen twee met miltvuur (antrax) besmette brieven.

Het handschrift op de brief aan de leider van de Democratische meerderheid van de Senaat, Tom Daschle, en dat op de brief aan de nieuwslezer van televisiezender NBC Tom Brokaw, komen sterk overeen. De tekst op de brieven werd in blokletters geschreven en beide brieven werden verstuurd vanuit Trenton, New Jersey. Ook kwam de boodschap overeen, aldus de directeur van de Amerikaanse federale recherche (FBI), Robert Mueller.

Een mogelijk verband met de aanslagen op New York en Washington is nog niet gevonden. Ook weet de FBI niet of het om een terreuractie gaat. De brief aan senator Daschle blijkt na eerste onderzoeken hoge concentraties van de dodelijke bacterie antrax te hebben bevat. Volgens de FBI is de brief gemaakt door ,,iemand die zeer goed wist waar hij of zij mee bezig was.'' Onderzocht wordt of de brief aan nieuwslezer Brokaw een gelijksoortige hoeveelheid poeder bevatte.

De FBI zegt inmiddels meer dan 2.300 meldingen van verdachte post met poeder te hebben gekregen, waarvan de meerderheid loos alarm was. De Amerikaanse openbare aanklager, John Ashcroft, waarschuwde dat grappenmakers streng gestraft zullen worden.

,,Iedere keer dat iemand miltvuur via de post stuurt, is het een daad van terreur'', aldus Ashcroft. Hij noemde de valse meldingen van miltvuur ,,groteske overtredingen van het publieke vertrouwen''.

Tot nu toe zijn twee Amerikanen gearresteerd op verdenking van het sturen van misleidende brieven. Een 33-jarige gevangene uit Florida heeft een boete van 50.000 dollar opgelegd gekregen nadat hij vijf brieven met een onschuldig poeder verzond. Hij riskeert bovendien extra gevangenisstraf.

Elders in de wereld worden nog steeds nieuwe meldingen gemaakt van verdachte post met poeder. Voor zover bekend was het overal vals alarm.

De enige vastgestelde gevallen van miltvuur komen tot dusver uit de VS. In totaal gaat het om veertien mensen in drie staten (Florida, Nevada, New York), die met de potentieel dodelijke bacterie in aanraking zijn gekomen. Een persoon is overleden, drie mensen, onder wie een baby, vertonen ziekteverschijnselen. Niemand verkeert in levensgevaar.