Erik Brey ontleent liedjes aan Schubert

Het gaat vanavond over het feit dat niets is wat het lijkt, zegt Erik Brey, en hij begint een luchtige causerie af te steken die hij tijdens de voorstelling telkens met nieuwe voorbeelden voortzet. Dat kauwen geen enkele invloed op de spijsvertering heeft, dat One day I'll fly away natuurlijk onzin is omdat dat helemaal niet kan, dat Für Elise eigenlijk Für Thérèse heet, dat de appel van Eva waarschijnlijk een vijg is geweest, dat een blackbox helemaal niet zwart is – en zo verder, een stroom vrolijk opgediste wetenswaardigheden waarmee hij zijn optreden lardeert.

Erik Brey was jarenlang de muzikale motor van de groep Purper en begon daarna voor zichzelf. Morgana is zijn derde soloprogramma. In de vorige twee had hij vaak spitsvondig vermaak te bieden, waarin muziek van zeer uiteenlopend allooi zijn voornaamste inspiratiebron vormde. Nu put hij vooral uit Schubert. In een Schubert-achtig rokkostuum met roestbruine jas en lichte broek staat hij zijn referaatjes op te dissen en zit hij aan de vleugel, om liedjes te zingen die hij hoofdzakelijk aan Schubert ontleende. Tekstdichters als Friso Wiegersma en Jan Boerstoel schreven nieuwe teksten.

Wat mij tot dusver van Brey vooral beviel, waren de verrassende combinaties in zijn muzikale variété. Die zijn er ditmaal veel minder. Dat de tekst van Abba's ode Thank you for the music te zingen valt op An die Musik van Schubert, is eigenlijk de enige gekkigheid in dat genre. Plus, niet te vergeten, zijn komische demonstratie van het gemak dat de jazz-pianist dient als de ritme-groep maar onveranderlijk blijft doorspelen. De eenzijdigheid in dit optreden wreekt zich ook in de zang. In veel liedjes beweegt Brey zich nu ergens halverwege tussen het belcanto en de kleinkunstvoordracht, met als gevolg dat muziek noch tekst goed tot hun recht komen. Hij staat na elk nummer wel verlekkerd op, omdat hij er zelf weer zo van heeft genoten, maar mij was meer variatie liever geweest.

Voorstelling: Morgana, door Erik Brey. Gezien: 15/10 in Diligentia, Den Haag. Tournee t/m 20/4. Inl. (020) 4639350, www.erikbrey.nl

    • Henk van Gelder