Een warm tehuis voor goede films en kindertelevisie

In de IJslandse film Ikíngut, die zaterdag het vijftiende Cinekid Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de Jeugd opent, ontmoet de elfjarige domineeszoon Boaz een geheimzinnig wezen in de sneeuw. Volgens de bewoners van zijn in een onbestemd en ijzig verleden gesitueerde dorp is het een boze geest, die er de oorzaak van is dat de strenge winter zelfs de visvangst onmogelijk maakt. Boaz' streng religieuze ouders verbieden hem naar dergelijk bijgeloof te luisteren. Boaz heeft teveel fantasie en hij kan maar beter in de warme kerk komen schuilen in plaats van buiten rond te zwerven.

Hoewel Ikíngut zoals de meeste kinderfilms aan het einde verdraagzaamheid predikt, is deze strenge film wel wat exemplarisch voor het feestvierende Cinekid. Voor verstandige ouders biedt het festival, dat als filmfesival begon en de laatste jaren steeds meer een televisiefestival is geworden, een keurmerk, een dam tegen het oprukkende geweld van Cartoon Network, Amerikaanse familiefilms die nagesynchroniseerd voor alle leeftijden de bioscopen in worden gepleurd en de jungle van video- en computerspelletjes. Iedereen die wel eens aan den lijve heeft ondervonden hoe nonchalant sommige ouders hun kinderen naar films als Scary Movie laten kijken, kan geen bezwaar hebben tegen een festival dat, in ieder geval een keer per jaar, tegenwicht wil bieden.

De programmering van Cinekid is ook dit jaar - een enkele uitzondering daar gelaten - weer van hoog niveau. Op filmgebied worden met name de wat oudere kinderen (vanaf een jaar of tien) met interessante, soms gedurfde werkstukken bediend. Voor de jongeren zijn er talloze VPRO en NPS-kinderprogramma's in reprise. Cinekid is echter ook een kerk geworden, waarin het veilig is en warm, waarin een overdaad aan het goede de boze buitenwereld af moet weren. Wat dat betreft zou het festival vertrouwen moeten scheppen in de belevenissen van het jongetje Boaz, dat helemaal alleen tot verstandige conclusies komt. En niet alleen door schade en schande.

Voor ouders die hun kinderen deze herfstvakantie niet naar Scary Movie 2 laten kijken, biedt Cinekid een filmcompetitie met 16 kwalitatief hoogstaande films, waarvan de sterkste traditiegetrouw uit Scandinavië komen. Er kunnen workshops worden gevolgd over onder meer animatiefilm, een van de speerpunten van het festival. Aart Staartjes duikt in dertig jaar kindertelevisie en het festival zelf in zijn eigen geschiedenis middels een jubileumprogramma.

Cinekid 2001. Internationaal Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de Jeugd. Van 21 t/m 28 oktober. In: De Balie en City, Amsterdam en op diverse locaties in Nederland. Informatie: http://www.cinekid.nl

    • Dana Linssen