Digitale dames

Er zijn films die in de loop van de jaren steeds beter worden. Looker van regisseur en bestsellerschrijver Michael Crichton is over vijftig jaar een geweldige film die in de arthouses alom bewonderd zal worden. Niet iedereen zal zo lang kunnen wachten, maar gelukkig valt er ook nu al meer van deze sciencefictionachtige film te genieten dan in de bioscopen van 1981.

Om te beginnen het geluid. Als je de beelden wegdenkt, houd je een soundtrack over met rake liedjes. De titelsong klinkt precies zoals een slechte popsong in die tijd hoorde te klinken. Nog beter zijn de geluidseffecten. Vooral de klank van het stralenpistool dat mensen tijdelijk stil doet staan in de tijd is onnavolgbaar. Zelden zijn de mogelijkheden van synthesizers in de jaren tachtig zo stereotiep benut. En precies dat maakt Looker van groeiend historisch belang.

Voor een oordeel over het verhaal en de acteerprestaties is het nog te vroeg, hoewel Looker zeker uniek is door de hoofdrolspeler het beroep van plastisch chirurg te laten uitoefenen. Het verhaal begint als deze, een rol van Albert Finney (Miller`s Crossing en binnenkort Churchill in een grote BBC-productie), kort na elkaar vier al ongelooflijk mooie vrouwen op hun verzoek nog iets perfecter maakt (,,mijn neusvleugels zijn 0,2 millimeter te wijd''). Dat vragen ze in opdracht van John Reston (een rol van James Coburn), die hen wil digitaliseren en gebruiken in commercials om deze maximaal overtuigend te maken. Met die techniek wil Reston ook politieke boodschappen verspreiden, wat de vrijheid in Amerika bedreigt, enzovoort. Maar de logica hiervan is over enkele decennia vast veel sterker.

Belangrijk is dat de verfraaide dames de een na de ander om het leven komen en dat de plastisch chirurg daarom boeven met van die typische Magnum-snorren gaat achtervolgen. Van het vuurgevecht met twee stralenpistolen valt nu al volop te genieten. Zo zijn er meer scènes die iets van de rijpende genialiteit prijsgeven.

Wie in de jaren zeventig aan de Partridge Family een verlangen naar hoofdrolspeelster Susan Dey heeft overgehouden, moet geen vijftig jaar meer wachten op deze film. Dey is te zien in een minutenlange scène waarin met veel futuristische piepjes en psychedelische lichteffecten haar lichaam door de computer wordt gescand.

Looker (Michael Crichton, VS, 1981), Net5, donderdag, 22.50-0.30u.

    • Dirk Limburg