Chaos in Afghanistan neemt toe

De positie van de Talibaan raakt niet alleen militair, maar ook politiek verzwakt. In verschillende Afghaanse steden zijn gevechten en plunderingen uitgebroken. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties neemt de rechtsorde in het land zienderogen af.

In de Zuid-Afghaanse stad Kandahar, het bolwerk van het islam-fundamentalistisch regime, zijn gisteren Arabische migranten op de vuist gegaan met ordetroepen van de Talibaan. Gewapende Arabieren bestormden het kantoor van de Britse hulporganisatie Islamic Relief. De Talibaan, die probeerden in te grijpen, raakten vervolgens slaags met de groep opstandelingen. Veel buitenlandse moslimfundamentalisten in Afghanistan, die zij aan zij met de Talibaan hebben gevochten, hebben de leegstaande huizen van de gevluchte burgerbevolking en de bureaus van vertrokken hulporganisaties in bezit genomen.

Elders in Afghanistan, met name in Jalalabad, zijn protesten gemeld van Afghaanse stamhoofden, die hun onvrede hebben laten blijken over de toenemende invloed van Arabische extremisten sinds de terroristische aanslagen van 11 september in de VS. Een naar Pakistan gevluchte commandant van de Talibaan heeft gezegd dat inmiddels zoveel Arabische en Tsjetsjeense fundamentalisten naar Jalalabad zijn getrokken om de stad te verdedigen tijdens een mogelijke Amerikaanse aanval, dat frictie is ontstaan tussen hen en het lokale Talibaan-bestuur. Volgens de commandant, Malik Sherzad Khan, hebben de Arabieren en Tsjetsjenen in Jalalabad meer invloed gekregen dan de Talibaan.

Volgens schattingen bevinden zich duizenden islamitische extremisten uit verschillende landen in Afghanistan die zich hebben aangesloten bij de terreurbeweging van de uit Saoedi-Arabië afkomstige terroristenleider Bin Laden.

Ook op diplomatiek front is het regime van de Talibaan mogelijk verdeeld. De Amerikaanse krant The New York Times heeft gisteren gemeld dat sprake is van een onderhandelingsmissie door de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken mullah Wakil Ahmed Muttawakil. Volgens andere berichten is Muttawakil overgelopen en zijn land ontvlucht.

Amerikaanse onderzoekers hebben intussen een mogelijke overeenkomst gevonden tussen twee met miltvuur besmette brieven.