Booker Prize raakt zijn sponsor kwijt

De Booker Prize, die vanavond wordt uitgereikt, is in financiële moeilijkheden. De sponsor van de belangrijkste literaire prijs van het Engelse taalgebied, een keten van diepvriessupermarkten, trekt zich volgend jaar terug.

Dat heeft Jonathan Taylor, de voorzitter van het Booker Prize-bestuur, gezegd. Het concern, Iceland, ziet geen commercieel belang in het financieren van de prijs en spaart er 300.000 pond (ruim een miljoen gulden) mee uit. Iceland kreeg de verantwoordelijkheid over de Booker Prize toen het vorig jaar de Britse voedseldistributeur Booker overnam, die de prijs in 1968 instelde.

De naam Booker blijft intact, omdat de prijs enkele jaren geleden is ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Wie de prijs overneemt is onbekend. Eén voorgestelde oplossing, dat uitgevers de prijs gezamenlijk financieren, is bij voorbaat omstreden, omdat zij daar een rechtstreeks belang bij hebben. Een winnaar kan rekenen op astronomisch stijgende verkoopcijfers en zelfs een nominatie kan een oplage vertienvoudigen.

Ook is het denkbaar dat een mediabedrijf de prijs overneemt. Channel 4, dat de jaarlijkse Turner-prijs voor beeldende kunst sponsort en de uitreiking van de Booker Prize exclusief uitzendt, is een denkbare kandidaat.

De winnaar van de prijs krijgt 21.000 pond. De favorieten zijn dit jaar Ian McEwan voor zijn roman Atonement en Peter Carey voor de roman True History of the Kelly Gan. De winnaar wordt bekendgemaakt in de Guildhall, een middeleeuwse gildezaal in de Londense City. Iceland, leverancier van diepvriespizza's en vissticks, moet drastisch bezuinigen. Een geruchtmakend initatief om alleen biologisch geteelde groente te verkopen is eerder dit jaar teruggedraaid.