Azerbajdzjan levert terrorist uit

De Azerbajdzjaanse justitie heeft op verzoek van Egypte op 11 oktober een Egyptenaar gearresteerd en uitgeleverd. De man zou betrokken zijn geweest bij de terroristische aanslagen van 11 september in de VS.

Dat meldde gisteren de regering in Baku. De naam van de arrestant is niet vrijgegeven, maar volgens Azerbajdzjaanse media gaat het om een lid van de terroristische organisatie Islamitische Jihad. Hij zou banden onderhouden met Al-Qaeda, de organisatie van Osama bin Laden, en hij zou betrokken zijn bij het opzetten van een ,,islamitisch terroristisch netwerk in Azerbajdzjan''.

Azerbajdzjan is er door de VS van beschuldigd te weinig te ondernemen tegen het internationale terrorisme. Gisteren evenwel vroeg de regering in Washington het Congres in te stemmen met militaire en financiële hulp aan Azerbajdzjan, als beloning voor de medewerking van Baku met de huidige strijd tegen het terrorisme, inclusief de informatie die van de Azerbajdzjaanse geheime dienst is verkregen. Sinds 1992 is in de VS een wet van kracht die hulp van de VS verbiedt wegens de opstelling van Baku in het conflict met de Armeniërs om Nagorny Karabach.

Volgens de Azerbajdzjaanse media is de Egyptenaar ,,een grote vis'', die al binnen twee uur na zijn aanhouding op het vliegtuig naar Egypte is gezet. Zowel in Moskou als in Baku is door media gemeld dat Azerbajdzjan op een recente bijeenkomst van leiders van terreurorganisaties is ,,toegewezen'' aan Islamitische Jihad, die er een terroristisch netwerk zou moeten opzetten. Twee Egyptische terroristen, die volgens de VS betrokken waren bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, zijn in Baku geweest. Een van hen zou er al in het midden van de jaren negentig een cel van Islamitische Jihad hebben gesticht. Die cel is in 1998 door de Azerbajdzjaanse autoriteiten opgerold. Drie Egyptenaren werden toen aan Kairo uitgeleverd.

Volgens de Russischtalige Azerbajdzjaanse krant Echo is duidelijk dat ,,onze regio welbekend is'' bij de Egyptische terroristen. Het blad schreef dat de broer van Osama bin Ladens medewerker Ayman al-Zawahiri, een van de 22 meestgezochte terroristen in de wereld, in 1996 via Baku naar de Russische deelrepubliek Dagestan (die grenst aan Tsjetsjenië) trok, daar werd opgepakt en na een half jaar door Bin Laden werd ,,vrijgekocht''. In 1998 bleek – volgens Echo – dat leden van Islamitische Jihad en Al-Qaeda regelmatig in Azerbajdzjan komen. ,,De Azerbajdzjaanse geheime diensten hebben ervaring in de strijd tegen deze groepen'', aldus Echo. ,,De nieuwe arrestatie wijst echter mogelijk op een nieuwe poging onze regio te infiltreren.''