Amerikanen bombarderen opslag Rode Kruis Kabul

Amerikaanse bommen hebben gisteren een opslag van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in de Afghaanse hoofdstad Kabul getroffen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd.

Het bombardement heeft tot woede geleid bij het Rode Kruis. ,,Het is absoluut een burgerdoel. Bovendien is het [gebouw] duidelijk gemarkeerd als een opslag van het Rode Kruis. Er staat een rood kruis op het dak'', aldus het naar Pakistan uitgeweken hoofd van het Rode Kruis in Kabul, Robert Monin.

Volgens een verklaring van het Pentagon hebben de Amerikaanse inlichtingdiensten het gebouw aangezien voor een militaire opslag van het Talibaan-regime. ,,Er zijn militaire voertuigen in de omgeving gesignaleerd. De Amerikaanse strijdkrachten waren zich niet bewust van het gebruik van die gebouwen door het ICRC'', aldus het Pentagon.

Bij het bombardement zou een derde van de opslag verloren zijn gegaan. In het gebouw werden granen en technische apparatuur bewaard. Een Afghaan zou gewond zijn geraakt.

Het Pentagon heeft zich verontschuldigd voor eventuele onschuldige slachtoffers. ,,De Amerikaanse strijdkrachten nemen doelbewust militaire en terroristische doelen onder vuur en betuigen spijt wanneer er onschuldige slachtoffers vallen.''

Twee weken geleden raakten Amerikaanse bommen een gebouw van de Verenigde Naties. Daarbij kwamen vier Afghaanse VN-medewerkers om het leven.