`Afgelasting Winterspelen is onmogelijk'

Afgelasting of verplaatsing van de Olympische Spelen in Salt Lake City, in februari 2002, is om financiële redenen niet meer mogelijk. Dat stelt Frazier Bullock, chef van het Amerikaanse organisatiecomité.

,,We hebben al voor tweeënhalf miljard gulden geïnvesteerd. Nu we zover zijn gevorderd, kunnen we niet meer terug. Dat is financieel onmogelijk'', liet Bullock weten. Het organisatiecomité (SLOC) heeft bij het verzekeringsconcern Lloyd's in Londen een annuleringsverzekering afgesloten ter waarde van vierhonderd miljoen gulden. ,,Met die uitkering kunnen we absoluut niet aan al onze betalingsverplichtingen voldoen indien de Winterspelen niet doorgaan bij ons'', aldus Bullock. Kort na de aanslagen in New York en Washington vroeg de organisatie bij de regering honderd miljoen gulden extra voor de beveiliging tijdens de Winterspelen. De veiligheidsmaatregelen waren tot dat moment begroot op zeshonderd miljoen gulden.

Financieel staat het evenement in Salt Lake City er nu goed voor. Van het totaalbudget van ongeveer drie miljard gulden is nog maar een kleine honderd miljoen gulden niet gedekt. Het reservefonds bedraagt evenwel meer dan 250 miljoen gulden. Volgens Bullock is tachtig procent van de beschikbare kaarten al verkocht. De voorverkoop leverde al 420 miljoen gulden aan recettes op.

Chelsea is vandaag zonder aanvoerder Marcel Desailly en vijf andere spelers naar Israël gevlogen voor het UEFA-bekerduel met Hapoel Tel Aviv, morgen. De spelers maakten zich zorgen over hun veiligheid na de aanslagen in de VS. William Gallas, Graeme Le Saux, Albert Ferrer, Emmanuel Petit, Eidur Gudjohnsen en Desailly besloten thuis te blijven. ,,Die spelers hebben kleine kinderen, zwangere vrouwen of spieren die rust kunnen gebruiken'', meldt de website van de club uit de Premier League.

Bij het tennistoernooi van Parijs-Bercy (29 oktober-4 november) in de Masters Series zullen verscherpte veiligheidsmaatregelen worden genomen voor de Amerikanen Andre Agassi en Pete Sampras. De maatregelen zijn genomen na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

De 41e editie van de Figaro veldloop in het Bois-de-Boulogne in Parijs is afgelast. De Franse politie kan de veiligheid van de duizenden deelnemers niet garanderen. De klassieker stond op de agenda op 15 en 16 december. De wedstrijd zal mogelijk in 2002 wel weer doorgaan.

De Wereldskifederatie (FIS) heeft aangekondigd de veiligheidsmaatregelen tijdens WK's en andere grote toernooien drastisch te verscherpen. Dit maakte de FIS gisteren bekend na een overleg over de gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten.

Het toernooi om de wereldtitel snooker voor amateurs is uitgesteld in verband met de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. Het evenement zou van 20 oktober tot en met 2 november in de Egyptische hoofdstad Kairo worden gehouden.