Waarschuwing ING verrast beleggers onaangenaam

Verzekeringsmaatschappijen verliezen snel hun reputatie voor solide en voorspelbare prestaties. Eerst kwam de aanslag in de VS en het daaruit voortvloeiende vooruitzicht van hoge schadeclaims. Daarna werden de balansen van de verzekeraars van de andere kant onder vuur genomen door de dalende aandelenmarkten, waardoor hun kapitaalbasis slonk. Nu komt ING met een reusachtige winstwaarschuwing. De Nederlandse bankverzekeraar brengt zijn winstvoorspelling voor dit jaar met meer dan tweederde terug, van 17 procent naar 5 procent. Geschrokken beleggers reageerden op het nieuws door de marktwaarde van het concern met 8 miljard euro, bijna een zesde, te verlagen. Komt er dan geen einde aan de problemen in deze sector?

Ja en nee. Een deel van de winstwaarschuwing van ING is te wijten aan schadeclaims met betrekking tot het WTC. De Amerikaanse dochter van ING, Reliastar, had voorzieningen moeten treffen voor dergelijke catastrofes, maar heeft dat niet gedaan. ING, dat de firma vorig jaar voor 6 miljard dollar overnam, had dat verzuim moeten signaleren, maar zag het over het hoofd. Dat is misschien onrustbarend, maar beperkt zich tot ING.

Dat betekent niet dat andere verzekeraars geen problemen zullen kennen. ING gebruikt de aanslagen van 11 september ook als alibi om zijn winstvoorspellingen te kunnen herzien. Het concern betoogt dat de lagere koersen de omzet van zijn beleggingsfondsen zullen aantasten en tot meer slechte leningen bij zijn bankdochter zullen leiden. Toch zijn die winstvoorspellingen pas twee maanden geleden naar buiten gebracht, toen de aandelenmarkten ook al niet meer in blakende gezondheid verkeerden. Door de voorspellingen nu omlaag te brengen maakt ING voor dit jaar en volgend jaar schoon schip. Andere bedrijven zullen dat voorbeeld waarschijnlijk volgen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone