VS blijven Afghanistan bombarderen

De bombardementen op Afghanistan zijn vannacht en vandaag in alle hevigheid voortgezet. Ooggetuigen hebben gesproken over de zwaarste aanvallen tot nu toe.

De aanval van afgelopen nacht heeft zich opnieuw geconcentreerd op gebieden noordelijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij zijn volgens de Talibaan, de islamitische leiders van Afghanistan, Amerikaanse helikopters ingezet.

De Talibaan zouden hebben teruggeschoten met luchtafweergeschut. Gisteren werden 130 aanvalsvluchten uitgevoerd op Kandahar, het bolwerk van de Talibaan in Zuid-Afghanistan. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie is gisteren voor het eerst een AC-130 van Amerikaanse special forces ingezet. Het toestel heet één van de vernietigendsten uit de Amerikaanse luchtmacht te zijn.

Talibaan-milities en de strijders van de Noordelijke Alliantie hebben afgelopen nacht hevig gevochten bij de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Dat meldt de Alliantie. De Alliantie is opgerukt tot op zeven kilometer van de stad die in handen is van de Talibaan. Vanuit Mazar-i-Sharif vechten de Talibaan hard terug met hulp van Tsjetsjeense strijders, aldus de woordvoerder. De Noordelijke Alliantie, waarin de oppositie is verenigd, heeft veertig gevangenen gemaakt.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zijn opnieuw pamfletten boven Afghanistan afgeworpen. Op een van die pamfletten staat een blanke militair die de hand schudt van een man in Afghaanse kledij. De VS hopen daarmee de steun van de bevolking te krijgen voor hun strijd tegen het terrorisme. ,,Wij proberen het Afghaanse volk duidelijk te maken dat wij [...] eraan werken hen te bevrijden van de Talibaan en hun buitenlandse terroristische bondgenoten', aldus Rumsfeld. Speciale radio-uitzendingen, gericht op Afghanistan, beogen het zelfde doel.

Rumsfeld heeft ook voor het eerst commentaar gegeven op de aanval op een dorp ten oosten van Kabul waarbij volgens de Talibaan bijna 200 mensen, uitsluitend onder de burgerbevolking, zijn omgekomen. Volgens Rumsfeld gaat het daarbij om secondary explosions van een ondergrondse munitie-opslag die na een trefzeker bombardement tot ontploffing zou zijn gekomen. Het aantal slachtoffers dat de Talibaan hebben gemeld, noemde hij ,,belachelijk'. Desondanks heeft Rumsfeld gezegd dat doden onder burgers niet te vermijden zijn. ,,Ik geloof niet dat er een oorlog bestaat die dat kan voorkomen', aldus Rumsfeld.

Op diplomatiek front heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell een speciale gezant aangewezen die overleg moet gaan voeren met overzeese Afghanen, regeringen in de buurlanden van Afghanistan en voorzover mogelijk met de betrokken partijen in Afghanistan zelf over de vorming van een nieuwe regering na de eventuele val van de Talibaan.

Hoewel de VS zeggen geen invloed te willen uitoefenen op de vorming van een nieuwe regering in Afghanistan, heeft Washington de Talibaan veroordeeld als een regering die niet de belangen van de bevolking van Afghanistan dient. De nieuwe gezant, Richard Haass, is tevens de speciale gezant van de VS voor het vredesproces in Noord-Ierland. Haass heeft inmiddels gesproken met Zahir Shah, de in 1973 afgezette koning van Afghanistan.