Verlies Philips nog hoger dan verwacht

Het verlies van Philips is de afgelopen drie maanden opgelopen tot 799 miljoen euro. Dat is ruim een kwart hoger dan analisten hadden verwacht.

Het concern breidt lopende reorganisaties uit en schrapt mogelijk meer arbeidsplaatsen dan eerder is aangekondigd. Tot nu toe stuurde Philips aan op een reductie van het aantal arbeidsplaatsen met tien- tot twaalfduizend (minder dan vijf procent van het totaal). Philips wil nu extra besparen op `overheadkosten', zoals die voor externe consultants, computernetwerken, marketing en communicatie. Doel is een besparing van 25 procent (300 miljoen euro). Een streefdatum om dit te realiseren is niet vastgelegd.

Volgens financieel bestuurslid Jan Hommen is het te vroeg om uitspraken te doen over het aantal arbeidsplaatsen dat de operatie zal kosten.

Hommen voorspelde vanmorgen dat de nettoverliezen dit jaar oplopen tot 600 miljoen euro in totaal. Dat bedrag is exclusief eenmalige lasten voor reorganisaties en grote overnames, waarvoor bijna 1,8 miljard euro is gereserveerd. Met dit bedrag komt Philips-president Gerard Kleisterlee, dit voorjaar aangetreden, veel hoger uit dan de reserveringen waarmee zijn voorganger Boonstra in 1996 begon.

Philips heeft zwaar te lijden onder het gebrek aan vertrouwen bij de consument, versterkt door de aanslagen in de Verenigde Staten. Chipfabrieken, waarin het elektronicaconcern de laatste jaren miljarden euro's heeft geïnvesteerd, waren in de maanden juli tot en met september voor gemiddeld niet meer dan 36 procent bezet. In de laatste maanden van dit jaar komt daarin een lichte verbetering, maar Philips ziet geen tekenen voor structureel herstel. ,,Het blijft voor ons moeilijk om duidelijk zicht te krijgen op wat er de komende twee kwartalen gaat gebeuren'', aldus Hommen. Ook de voor Philips belangrijke afzet van onderdelen voor pc's en mobiele telefoons herstelt zich vooralsnog niet.

De omzet van Philips kwam in het derde kwartaal uit op 7,2 miljard euro, een daling van 23 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Deze omzetdaling is deels te verklaren uit snelle prijsdalingen op markten waarop Philips opereert. Hommen becijfert de zogeheten prijserosie in het jaar tot op heden op 10 procent en op 14 procent in de afgelopen drie maanden.

De malaise in Philips' belangrijkste bedrijfsonderdelen (de divisies chips, componenten, consumentenelektronica) werd maar deels gecompenseerd door de goede prestaties van de divisies licht, huishoudelijke apparaten en medische systemen. Philips verwacht dat deze laatste drie bedrijfsonderdelen hun resultaten in de nabije toekomst op niveau kunnen houden.

In reactie op de vanmorgen gepresenteerde cijfers daalde het aandeel Philips, dat de voorbije dagen ook al onder druk stond. In de loop van de ochtend sloeg de stemming echter om. Kort na de middag noteerde Philips een winst van 5,5 procent op 24,47 euro.

achtergrond: pagina 15