Terroristen

Een interview met een lid van de Turkse links-extremistische organisatie Dev-Sol zou aantonen hoe gemakkelijk `terroristen' in ons land hun gang kunnen gaan (4 oktober). Op deze manier scheert u Dev-Sol, en daarmee alle guerrilla-bewegingen ter wereld over één kam met de daders van de aanslagen in de VS.

Dev-Sol is een guerrilla-organisatie die strijdt tegen de zogenaamd democratische Turkse staat, die in werkelijkheid een militair regime heeft dat systematisch tegenstanders martelt en minderheden onderdrukt. Verzetsbewegingen in Turkije en vergelijkbare landen zien zich helaas gedwongen geweld te gebruiken, aangezien vrije meningsuiting onmogelijk is. Veel leden van Dev-Sol zijn om deze redenen in Nederland toegelaten als politiek vluchteling.

Hoe onjuist uw generalisatie is blijkt uit het boek `De maffia van Turkije' (van criminologen Bovenkerk en Yesilgöz, 1998). Dit onthult hoe sterk het Turkse staatsapparaat verweven is met de georganiseerde misdaad, die voor de drugshandel uitgebreide contacten heeft. Belangrijkste leverancier is (hoe ironisch!) de Talibaan. Conclusie: de Turkse regering staat veel dichter bij Bin Laden c.s. dan haar `terroristische' tegenstanders.

Ik vind het verontrustend dat uw krant zich zo aansluit bij de gevaarlijke tendens om iedereen die zich verzet tegen een onderdrukkend regime als terrorist te beschouwen. Met die kwalificatie zullen machthebbers hun geweld tegen deze groepen gemakkelijk kunnen legitimeren, en zal men ook in democratische landen andersdenkenden (zoals antiglobalisten) eenvoudig de mond kunnen snoeren.

    • Judith Zegers