Tennisbond investeert meer in jeugd

Tennistalenten vanaf zeven jaar ontdekken en regionaal scholen, centrale trainingen organiseren voor tennissers vanaf twaalf jaar en het aantal trainingsuren per week aanpassen aan de wensen van talenten.

Dat zijn enkele van de aanpassingen van het `toptennisbeleid' van de Nederlandse tennisbond (KNLTB) zoals die gisteren in Amersfoort werd gepresenteerd.

Het beleidsplan van de bond telt zes speerpunten: bondsjeugdopleiding (onder verantwoordelijkheid van Annemieke de Jong), Jong Oranje (Michiel Schapers), privé-trajecten (Tjerk Bogtstra), internationale evenementen (Coert Beek), Davis Cup/Fed Cup (Bogtstra) en beroepsopleidingen (Frank van Fraayenhoven). Hans Felius staat daar boven als technisch directeur.

De bond heeft de ambitie een top te bouwen op een brede ondergrond. Niet langer zullen slechts een paar toevallige talenten worden gekoesterd. De jongste tennissers worden getest op spelontwikkeling.

Dit jaar is door Felius en zijn team veel tijd besteed aan het vormen een nationale eenheid voor het topsportplan en is er gewerkt aan individueel maatwerk. Talenten uit de verste regio van Nederland verblijven bij gastgezinnen in het centrum. De privéscholen zijn er nu ook nauw bij betrokken. ,,Wij hebben niemand meer getroffen die zich verzet tegen onze plannen. Wij willen samenwerking, over alle ideeën kan worden gesproken'', zei Felius.

Nieuw in het topsportplan is het zogeheten `laatbloeiersproject' voor spelers en speelsters die bijvoorbeeld vanwege hun studie later aan toptennis beginnen. Momenteel worden de Noord-Hollanders Jasper Smit en Anoesjka van Exel begeleid.

Sjeng Schalken is gisteren de Masters Serie in Stuttgart begonnen met een overwinning. Hij versloeg David Prinosil met 6-2 en 6-4. De Duitser was kansloos tegen Nederlands beste speler die de gehele partij dicteerde. Schalken, die opvallend sterk serveerde, treft in de tweede ronde een andere Duitser, Tommy Haas. Die won zondag het ATP-toernooi van Wenen.

In het voorlaatste toernooi van de Masters Series is een prijzengeld van in totaal zeven miljoen gulden te verdienen.