Slag om buslijnen `onwettig'

Busbedrijf Hermes voert extra hoge personeelskosten op om concurrenten in de slag om nieuwe buslijnen voor te blijven. Daarmee wordt het Europese aanbestedingsrecht geschonden. Dit zegt concurrent Arriva in een toelichting op een brief aan het Noord-Brabantse provinciebestuur.

Het oostelijk deel van Noord-Brabant is het vierde vervoersgebied dat dit jaar wordt aanbesteed. Financieel directeur A. Hettinga van Arriva zegt desgevraagd een ,,ernstig vermoeden'' te hebben dat de zittende vervoerder, Hermes, hogere personeelskosten opgeeft dan het daadwerkelijk heeft. Dit drijft de prijs voor andere busbedrijven die meedingen naar de concessie omhoog. En als Hermes de strijd zou verliezen zou het bedrijf volgens Arriva zo ,,op een makkelijke manier van zijn overtollig personeel afkomen''. De busonderneming die een nieuw gebied verovert is verplicht het personeel van de vorige vervoerder over te nemen.

In een brief aan Arriva beaamt de provincie dat ,,de personeelsopgave'' van Hermes ,,niet volledig in overeenstemming is met de voorschriften''. Hermes verwijst voor commentaar naar de provincie. Een woordvoerder van de provincie zegt dat de aantijgingen van Arriva ,,formeel zo mogen zijn'', maar dat de provincie wel ,,naar de geest van de wet heeft gehandeld.'' Hermes moet namelijk nu al de financiële en personeelsgegevens over 2001 opgeven.

Eerder dit jaar bevestigde de rechtbank in Leeuwarden dat de uitleg van de Wet Personenvervoer 2000 hierover in strijd is met de toepassing ervan.

busvervoer pagina 16

    • Esther Rosenberg