Shell en Akzo gaan in dunne zonnecellen

Shell Renewables, leverancier van duurzame energie, en chemieconcern Akzo Nobel gaan samenwerken aan de ontwikkeling van zogeheten dunne-film zonnecellen. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekend gemaakt.

Met de samenwerking is een investering van ,,enige miljoenen guldens'' gemoeid, aldus een woordvoerder van Akzo Nobel. Shell Renewables geeft hiermee een nieuwe richting aan zijn zonnecel-onderzoek. Tot op heden richtte het dochterbedrijf van de Koninklijke/Shell zich op de productie van kristallijne zonnecellen, die worden gemaakt van zuiver silicium, glas en metalen. Maar door de hoge productiekosten kunnen deze betrekkelijk dikke zonnecellen nog niet concurreren met fossiele brandstoffen.

De productie van dunne-film zonnecellen is naar verwachting veel goedkoper. Het proces dat Akzo en Shell in een proefopstelling in Arnhem gaan testen, zal de kosten met ,,een factor vijf tot tien'' omlaag brengen, zo verwacht de Akzo-woordvoerder. Tijdens de productie worden de zonnecellen eerst bij hoge temperatuur opgebouwd op een metaalfolie. Daarna worden de zonnecellen overgebracht op een filterdunne goedkope, plastic folie. Akzo en Shell gaan in dit project tevens samenwerken met de technische universiteiten van Eindhoven en Delft, met TNO, het Energie Centrum Nederland en de NOVEM.

Shell Renewables richtte in april een joint venture op met Siemens Solar, en is daardoor een van 's werelds grootste producenten van zonnecellen geworden. De energiegigant verwacht dat het aandeel van duurzame energie in het totale energieverbruik stijgt van de huidige één procent tot 10 procent in 2030.