Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Gezondheidsplein. Ondere andere aandacht voor oorlogstrauma's en de gevolgen van oorlogen op militairen en een gesprek met een Greenpeacemedewerker over voedselzekerheid. Ned.1, 17.33-18.03u.

B&W. Oud-leider van de VVD en oud-minister Hans Wiegel laat zijn licht schijnen op verschillende affaires in de actuele politiek. Ned.3, 19.30-20.00u.

Netwerk. Aandacht voor de Amerikaanse aanslagen op Afghanistan en het verhaal van Emilie Schindler, de onlangs overleden weduwe van Oskar Schindler, de man naar wie Steven Spielberg de film Schindler's List heeft gemaakt. De laatste jaren leefde ze in armoede en vergetelheid. Tot kort voor haar dood was ze woedend dat niemand erkende dat ook zij vele joden had gered. Ned.1, 20.30-21.07u.

Koppen. Over hoe Afghaanse en Vlaamse kinderen de oorlog in Afghanistan ervaren, de vraag of de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena kan blijven en de vooroordelen en misverstanden rondom de islam. VRT, 21.45-22.20u.

Nova. Onder meer de reis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell naar Pakistan en het bezoek van Yasser Arafat aan Nederland. Ook een gesprek met Eurocommissaris voor het buitenlands beleid Chris Patten over de rol die Europa kan spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van huismeester Jan Bouw van het tentoonstellingsgebouw Las Palmas in Rotterdam die zijn eigen tv-studio heeft, de Irakese vluchteling Hiwa Karim die zijn boterham verdient met flamencogitaar en van kunstenares Madeleine Berkhemer die haar lichaam gebruikt als kunstobject en tekent op het Leidseplein in Amsterdam. Ned.3, 20.00-20.30u.

Tilly, Murphy and Madison. Serie over buitengewone en getalenteerde honden portretteert de zes maanden oude labrador Madison die allerlei nieuwe hondenkoekjes mag uitproberen en de bordercollie Tilly die reeds maar liefst meer dan 400 branden heeft opspoorde. National Geographic Channel, 20.00-20.30u.

Werken aan werk. Over het werk van de operators in de opkomende bedrijfstak van call centers. De hele dag zitten zij achter een beeldscherm met een klein microfoontje voor de mond en beantwoorden vragen over uiteenlopende onderwerpen. De stem is voor een operator heel belangrijk. Ned.3, 21.00-21.30u.

Andere tijden. Aandacht voor twee vergeten terroristische aanslagen van de terreurorganisatie Zwarte September in Nederland: op 6 februari 1972 vond een aanslag plaats op de verdeelstations van de Gasunie in Ommen (Overijssel) en Ravenstein (Noord-Brabant). Verder de wereld van de schrijver van de Bob Evers-serie Willy van der Heide (pseudoniem van W. van den Hout), die na de oorlog werd gestraft voor zijn aandeel in nazi-propaganda. Ned.3, 20.30-21.00u.

Battlefields. Slot van een serie over de militaire campagnes in de Tweede Wereldoorlog behandelt de luchtaanval op Arnhem. De geallieerden probeerden in september 1944 de oorlog te verkorten door een luchtaanval uit te voeren bij de bruggen over de Rijn. BBC2, 22.00-22.50u.

37°: Der Hochstapler. Twintig jaar geleden zorgde de voormalige postbode Gert Postel voor veel publiciteit. Als arts heeft hij zich jarenlang weten te handhaven in het medisch circuit. Het laatst in een psychiatrische inrichting, waar hij 1,5 jaar werkte tot ieders tevredenheid, totdat hij werd ontmaskerd. Afl.: Die wahre Geschichte des Dr. Bartholdy. ZDF, 22.15-22.45u.

Het andere gezicht. Portret van een groep Palestijnse acteurs. Zie ook TV-vooraf. Ned.1, 22.23-22.45u.

Die ZDF-dokumentation. Harry Wörz wordt in 1997 tot 11 jaar veroordeeld wegens poging tot moord op zijn nu invalide ex-vrouw. Hij zegt onschuldig te zijn, maar hij heeft geen alibi. ZDF, 22.45-23.30u.

VPRO's Import: South Africa, Death of Apartheid. Tweede deel van de herhaling van het drieluik dat voormalig correspondent van deze krant Allister Sparks in 1995 maakte over de apartheid in Zuid-Afrika. Hij sprak onder meer met Nelson Mandela en interviewde de meeste betrokkenen. Afl.: The Third Force. Ned.3, 23.55-0.48u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Personal coach bij Unilever Ingrid Spronck praat over haar methoden en plaats in de mannenwereld. Verder Marcel Gaasenbeek over het `succes' van jeugdkerken. Ned.1, 21.38-22.23u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met oud-presentatrice Mies Bouwman. De groep Johan brengt het nummer Day's done. RTL4, 22.30-23.30u.

Jacobine. De directeur van de orthodoxe moslimorganisatie Milli Gorus H. Karacaer en de journalist Sylvain Ephimenco discussiëren over de afkeer van de islam. Ephimenco publiceerde 29 september in het dagblad Trouw een open brief aan de moslims van Nederland dat een levendige correspondentie tot gevolg had. Zijn open brief werd deze week in de Washington Post geplaatst. Ned.1, 22.53-23.20u.

De gids. Presentator Matthijs van Nieuwkerk voert onder andere gesprekjes met oud-tv-recensent van de Volkskrant Cornald Maas, stand-up comedian Jörgen Rayman en radio- en televisie-presentatrice Mieke van der Weij. Ned.3, 23.15-23.55u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreekse verslagen en nabeschouwingen van de wedstrijden Roda JC tegen Tel Aviv in de UEFA-cup en Lazio Roma tegen PSV in de Champions League. Om 23.45 onderbroken door het Journaal. Ned.2, 17.50-0.45u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Programma waarin bekende Nederlanders aan de hand van fragmenten uit een bepaald televisiejaar herinneringen ophalen. Vanavond staat 1967 centraal met o.a. de geboorte van Willem-Alexander, de televisieserie Peyton Place en het WK Schaatsen Oslo. Met commentaar van o.a. Ard Schenk, Mart Smeets, Mieke van der Weij en Karel van der Graaf. Ned.1, 18.03-18.30u.

FILM

Toni (Jean Renoir, 1935, Frankrijk). Minder bekende film van Renoir wordt wel beschouwd als voorloper van het Italiaanse neo-realisme. Een sensueel maar opmerkelijk onsentimenteel melodrama over de tragische liefde van een Italiaanse gastarbeider in Frankrijk. Geheel buiten de studio opgenomen. TV5, 18.15-19.55u., zw.

City Slickers (Ron Underwood, 1991, VS). Op maat van Billy Crystal geschreven komedie over dertigers met midlife-crisis. Drie vrienden herwinnen tijdens avontuurlijke western-vakantie hun zelfrespect en doen nieuwe energie op voor gezinsleven. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Needful Things (Fraser Clarke Heston, 1993, VS). Door zoon van Charlton geregisseerde Stephen King-verfilming. Wat wil doorgaan voor een parabel over hebzucht is, destijds volgens deze krant, een magere zedenschets over een duivelse antiquair (Max von Sydow) die nietsvermoedende medeburgers terroriseert. RTL5, 22.00-0.15u., met reclame.

Betrayal of the Dove (Strathford Hamilton, 1993, VS). Thriller vol leugens en bedrog. Gescheiden Helen Slater wordt door goede vriendin Kelly LeBrock gekoppeld aan dokter Billy Zane. ZDF, 0.35-2.05u., nagesynchroniseerd.

Bright Angel (Michael Fields, 1991, VS). Episodisch drama over de coming of age van Dermot Mulrony. Samen met Lili Taylor ontvlucht hij het platteland van Montana. Ook met Sam Shepard, Valerie Perrine. ARD, 1.15-2.40u., nagesynchroniseerd.

The Bad News Bears (Michael Ritchie, 1976, VS). Onderhoudende komedie over een jeugdteam van grofgebekte honkballertjes. Met Walter Matthau als drankzuchtige coach en Tatum O'Neal als pitcher. Morgen, SBS6, 13.10-14.55u., onderbroken door reclame.

RADIO

Is dit nog wel jazz? Tweede deel van het ZAPP Strijk Kwartet dat klassiek is opgeleid, maar zich richt op de wereld van de jazz, pop en geïmproviseerde muziek. Hun eigen repertoire reikt van Duke Ellington tot Prince. Met speciale gast zangeres Vera van der Poel. Radio 4, 19.02-20.00u.

Kunststof. Royalty-verslaggeefster Maartje van Weegen vertelt over de toernee van Willem-Alexander en Máxima. Een vraag die aan de orde komt is hoe ver mag de televisie meekijken achter de schermen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het literair variété een gesprek met de cultureel antropoloog Anton Blok over zijn onlangs verschenen bundel Honour and Violence. Blok schreef eerder studies over de maffia en de Limburgse bokkerijders, bandieten die in de achttiende eeuw opereerden in Zuid-Limburg. Tot slot Afrikaanse popmuziek uit Senegal. 747AM, 22.02-24.00u.

Een hoge prijs. Over de gevolgen en dilemma's van echtscheidingen. Een op de zes kinderen krijgt in onze Westerse wereld daar mee te maken. Voor kinderen die geen honger, oorlog en echte armoede kennen, is het een grote crisis in hun leven. Radio 1, 0.04-0.45u.

MadiwodoVPRO. In deze aflevering over het werk van de politie praten Marc Timmer van de KNVB en Jan Willem van de Pol van Nederlandse Politiebond over de aanpak van voetbalgeweld. Verder een reportage over de politiebegeleiding van een risicowedstrijd. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Faros cultuur. Hoofd kunst- en antiekbeurs bij Van Stockum Veilingen Rombout Sark, onderzoeker Olav Velthuis en schilder en kunstcriticus Diederik Kraaijpoel praten over wie of wat de prijs van een kunstwerk bepaalt. Verder een reportage over de kunst- en antiekbeurs in de Amsterdamse Rai. Morgen, 747AM, 15.02-16.00u.