`Poederbrieven serieus nemen'

Brieven met daarin miltvuurbacteriën, hoe kun je die herkennen? Postbestellers willen weten hoe zij die gevaarlijke post kunnen opmerken.

Hoe ze bombrieven moet herkennen, dat wéten postbodes. Er zitten bobbels in het pakketje of de envelop, er hangen draden uit of aluminiumfolie en het poststuk is meestal heel zwaar. Eén keer heeft hij een tikkend pakketje in zijn auto gehad, zegt de besteller van UPC, zijn antracietkleurige busje staat geparkeerd op de Keizersgracht in Amsterdam. Het was geen bom. Meer mag hij niet zeggen, dat heeft UPC Nederland alle werknemers vanochtend opgedragen.

Onder de werknemers van PTT Post heerst geen onrust over de poederpakketjes, zegt Meindert van den Berg van de bond Abvakabo. ,,Maar we horen de verdachte pakketjes met poeder serieus te nemen. Ook al blijkt over een maand misschien dat er gewoon talkpoeder in zat.''

De volledige bestuurlijke top van Mail, onderdeel van TPG, was vanochtend bijeen in Den Haag om zich te beraden op ,,calamiteiten''. Het personeel moet in elk geval worden geïnformeerd over ziekteverspreidende substanties in poststukken. Maar hoe?

Jan de Nooij, arts en medisch adviseur van de ambulancedienst Hollands Midden en van de regionale brandweer, vindt dat de Nederlandse overheid schromelijk achterloopt in de informatievoorziening. Op eigen initiatief vroeg hij toestemming aan de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention om hun informatie over wat te doen met verdachte poststukken te mogen vertalen en via internet te verspreiden.

De Amerikaanse dienst waarschuwt voor brieven met te veel postzegels, of met postzegels die niet overeenkomen met het adres van de afzender. Als er veel spelfouten op staan, of als het adres met de hand is geschreven of slordig getypt.

Dit is een nieuw fenomeen, zegt Rien Pol van de postsorteerdersvakbond BVVP. ,,Onze leden zullen daarmee om moeten leren gaan. We maken ons niet alleen zorgen om onze leden. Wat doen we met de klanten van PTT Post. Dáár zijn de poederbrieven tot nu toe bezorgd.''